Hunde-elskere rasede over indslag på TV MIDTVEST

Hundesporten weightpull får hård medfart efter et indslag på TV MIDTVEST. Nu forklarer arrangøren, hvorfor sporten ikke fortjener de hårde ord.

Lørdag bragte TV MIDTVEST et indslag om weightpulling for hunde. Det har givet sporten kritiske kommentarer med på vejen.
Lørdag bragte TV MIDTVEST et indslag om weightpulling for hunde. Det har givet sporten kritiske kommentarer med på vejen.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Weightpull er en sport, hvor hunde trækker forskellig vægt alt efter deres størrelse og kunnen, men nu er arrangørerne kommet i stormvejr, efter sporten er blevet bredere kendt.

- Knapt 2 tons - en 8 årige hund?! What? Det er på ingen måder overhovedet i orden, skriver Ditte Schjerlund Jørgensen som en kommentar på Facebook til en artikel om traktortræk for hunde.

Den kommentar har fået over 500 likes, og hundredevis af andre er lige så vrede som Ditte Schjerlund Jørgensen.

Misforstået sport

Folk raser primært over videoen, hvor en hund trækker to ton i en specialsyet sele, men ifølge Anya Tatiana, der er medlem af Weightpull Danmark, så misforstår folk hele sporten.

- Den hund i videoen er en ældre og professionel hund, der hyler, fordi det er en slædehund. Det er det, racen gør. Ingen af de andre racer siger sådan, når de trækker, fortæller hun.

Gammel debat på nye flasker

Debatten har tidligere hærget - blandt andet hos TV ØST

Her var seere også oprevet over billederne af hundetrækket, men dyrlæger kunne forsikre alle bekymrede om, at hundene ikke lider overlast.

Og at det faktisk er sundt for hundene at få lov til at bruge deres muskler under ordnede forhold.

 - Det kan være lige så belastende for en hund at trække afsted med sin ejer, en ejer der står godt fast i fornuftige sko, og der er der måske et skævt træk på snoren, nogen har endda kvælerhalsbånd på, som belaster luftrøret meget, og den del af det har du ikke her, siger Peter Møller, der er dyrlæge, til TV ØST.

Og hans kollega giver ham ret.

- Det er sku' mere synd, at have sin hund liggende på sofaen, og den bliver overvægtig og aldrig laver en skid, siger Sven Andresen, der også er dyrlæge. 

2:12
De fleste her i landsdelen har nok hørt om traktortræk. I dag var traktorene skiftet ud med hunde, da der i dag var stævne i Weightpull for hunde, som det hedder.

Varmer op

Anya Tatiana fortæller, at alle hunde, der deltager i trækket, bliver trænet inden konkurrencerne. En utrænet hund ville ikke bare kunne deltage.

- De har jo igennem længere tid bygget en muskelmasse op, og ligesom hos os mennesker varmer de op og bliver 'skridtet af' igen, efter de har brugt deres muskler, siger hun.

Og hun lægger vægt på, at alle hundene har specialsyede seler på, når de skal trække, og ’er blevet gennemtjekket i hoved og hale’ af en dyrelæge inden konkurrencerne.

Dyrlæge Peter Møller mener ligeledes, at det er opvarmning og træning, der er essentielt.

- Det kræver nok, at man starter lidt blidt, og sørger for at hunden er i rimelig form. Men når hunden er udvokset, er det ikke sådan nogen aktiviteter, der giver dårlige hofter, fortæller han til TV ØST.