Højesteret omgør straf til slovak, der slog Søren Papes forlovede

En slovak er i byretten og landsretten dømt for at slå Søren Pape Poulsens forlovede.

Sagen har nu været igennem alle tre retsinstanser (arkivbillede).
Sagen har nu været igennem alle tre retsinstanser (arkivbillede).
Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

Straffen til en slovakisk mand, der i nattelivet i maj sidste år slog Søren Pape Poulsens (K) forlovede, Josue Medina Vasquez, i ansigtet, var for hård, og manden skal ikke udvises af Danmark med indrejseforbud i seks år.

Det har Højesteret netop fastslået, efter Østre Landsret i december gav den slovakiske mand en mildere straf end byretten, der i juli kendte ham skyldig i vold.

I byretten blev manden - der arbejder som advokat i Warszawa i Polen - idømt 40 dages fængsel og en udvisning med indrejseforbud i seks år, mens landsretten stadfæstede udvisningen, men satte straffen ned til 30 dages fængsel.

Ifølge slovakkens advokat, Erbil Kaya, hindrer en udvisningsdom slovakken i at udføre sit arbejde som advokat. Og det er altså den udvisningsdom, som Højesteret nu har annulleret.

Højesteret har udelukkende taget stilling til strafudmålingen og ikke skyldsspørgsmålet.

Var i København under VM i ishockey

Den slovakiske mand var sammen med en gruppe venner taget i byen i det centrale København, som han besøgte i forbindelse med VM i ishockey i maj 2018.

Omkring klokken 03.30 natten til 17. maj stødte han på daværende justitsminister Søren Pape Poulsens forlovede, og det endte i håndgemæng, hvor den slovakiske mand slog Josue Medina Vasquez i ansigtet.

Slovakken nægtede sig skyldig, og han afviste at have slået med knyttet næve, ligesom han sagde, at Josue Vasquez slog først.

Til at starte med forklarede Søren Pape Poulsens kæreste, at den slovakiske knytnæve kom ud af det blå, og at de to inden da ikke havde haft nogen form for kontakt. Efterfølgende har videooptagelser fra en bar i indre by vist, at de to mænd talte sammen, og ifølge den tiltalte tilbød Josue Vasquez ham shots mindst to gange i løbet af natten.

Blev udråbt til hadforbrydelse

Ifølge Josue Medina Vasquez havde den slovakiske mand i forbindelse med tumulten råbt ”I don’t like homos’, hvilket fik mange til at udråbe episoden til en hadforbrydelse. Herunder også den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):

- Rystet over, at Søren Papes samlever Josue Medina Vazquez er blevet udsat for en hadforbrydelse. Man skal frit kunne leve sit liv, som man ønsker. Det burde være en selvfølge i 2018. Tanker til Søren og Josue, skrev Lars Løkke Rasmussen på Twitter.

Lars Løkke Rasmussen fik efterfølgende kritik for at kommentere en straffesag, der endnu ikke havde været i retten.

I retten blev det efterfølgende ikke bevist, at slovakken havde sagt, at han ikke brød som om homoseksuelle, ligesom han ikke blev dømt for at have begået en hadforbrydelse.

Den slovakiske mand nåede at sidde fængslet i 50 dage.