Her er de bedste chancer for at se pinsesolen danse

Det er en gammel dansk tradition at tage ud for at se pinsesolen danse.

Oprindeligt var det påskesolen der dansede - angiveligt af glæde over, at Jesus var genopstået. Men vi nordboere har efterhånden flyttet glædesdagen til pinse, så vi slap for det ustadige vejr omkring påsken.
Oprindeligt var det påskesolen der dansede - angiveligt af glæde over, at Jesus var genopstået. Men vi nordboere har efterhånden flyttet glædesdagen til pinse, så vi slap for det ustadige vejr omkring påsken.
Foto: Gray Clapham / AFP / Ritzau Scanpix

På trods af ustadigt dansk sommervejr er der pinsemorgen flere steder i landet gode chancer for at se pinsesolen danse søndag.

Efter en aften og nat med blæsende vejr og byger ventes det især i den sydøstlige del af landet at klare op pinsemorgen. Længere mod nord og vest vil skyer og perioder med fortsat regnvejr dog give begrænset udsigt til Solen, når den står op.

Første sted, de mest morgenfriske kan se dansen, er på Bornholm, hvor solen står op klokken 4.20. Det sidste sted i landet, Solen står op pinsemorgen, er over Tøndermarsken, hvor Solen en lille halv time senere kommer over horisonten klokken 4.49.

 
 
Foto: TV 2 Vejret

Er du en af de mange morgenfriske, der skal ud at se pinsesolen danse, så klæd dig varmt på. Pinsemorgen ventes temperaturen blot at ligge mellem 10 og 12 grader.

Herunder følger en lille oversigt over chancerne er for at se pinsesolens dans forskellige steder i landet, og nederst i artiklen er der animationer af den dansende pinsesol.

Bornholm

På Bornholm har man gode chancer for at se pinsesolen danse, når den står op pinsemorgen klokken 4:20.

 
 
Foto: TV 2 Vejret

Hovedstadsområdet

I og omkring København kan man være heldig at se Solen over drivende skyer, når den står op klokken 4:28.

 
 
Foto: TV 2 Vejret

Fyn

På Fyn er der især på Sydfyn og over det sydfynske øhav gode chancer for at se pinsesolen danse, men mange fynboer vil kunne nyde synet, når Solen står op klokken 4:38.

 
 
Foto: TV 2 Vejret

Vestjylland

Især i den sydligste del af Vestjylland vil man have gode chancer for at se pinsesolen danse, når den står op klokken 4:46.

 
 
Foto: TV 2 Vejret

Østjylland

Det meste af Østjylland vil være dækket af skyer, og det kan småregne lidt. Enkelte huller i skydækket er dog mulige, når Solen står op klokken 4:34.

 
 
Foto: TV 2 Vejret

Nordjylland

I Nordjylland vil det være skyet, og der vil i perioder komme regn - og her skal man ikke gøre sig de store forhåbninger om at se pinsesolen danse, når den står op klokken 4:28.

 
 
Foto: TV 2 Vejret

At se pinsesolen danse er typisk dansk

Traditionen omkring den dansende pinsesol stammer fra en århundrede år gammel kristen tradition, hvor man i store dele af Europa gik ud påskemorgen på en nærliggende bakke og se den fromme påskesol danse i fryd over, at Jesus var genopstået.

Men det at stå tidligt op og gå ud for at se solopgangen var noget af en brutal cocktail for de kuldeskære og de mageligt anlagte danskere. Derfor blev traditionen heroppe langt mod nord rykket lidt tættere på godt vejr. Den blev i stedet henlagt til Pinsen, ­hvor der alt andet lige er større chance for lunere vejr. Pinsen falder 50 dage efter påske.

Traditionen tog for alvor fart sidst i 1800-tallet, hvor man i København pinsemorgen drog ud til Frederiksberg Have. Her så man fra det, der dengang hed Solhøj, pinsesolen stå op. I dag hedder stedet Valby Bakke. Herefter fortsatte man til De Små Haver i Pile Allé, på Sommerlyst og Alleenberg, hvor der var fest og musik pinsemorgen.

Denne skik bredte sig efterfølgende til resten af landet, hvor mange morgenfriske danskere pinsemorgen stadig tager ud til kyster og op på bakketoppe for at nyde synet af den dansende pinsesol.