Pas på: Flåterne er vågnet usædvanligt tidligt

Efter fund af 25 flåter på én kat advarer en dyrlæge mod smittefare.

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Bertrand Guay / Ritzau Scanpix

Høje temperaturer har lokket mange danskere ud for at nyde solens stråler. Men de er ikke de eneste, der er kommet frem fra vinterhiet.

De små, blodsugende flåter har nemlig taget hul på sæsonen tidligt i år, og det kommer bag på de fleste, fortæller epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet Rene Bødkers.

- Sommeren er stadig højsæson, men nogle gange kan man blive mere bekymret på denne årstid, fordi folk ikke tager det alvorligt, siger han til TV 2.

- Flåterne udgør en større risiko, fordi man ikke tjekker for dem. Derfor får de lov til at sidde i længere tid, og så har vi balladen.

Flåter var fem gange så store

Det blev meget tydeligt i Givskud Dyreklinik, hvor en uheldig kat var blevet offer for en mindre hær af de blodsugende dyr. 

- Ejeren plejer ellers at være meget opmærksom, men fordi det er vinter, havde hun ikke tjekket for flåter, siger dyrlæge Morten Nissen til TV 2. 

- Først opdagede vi én, men da vi kiggede nærmere, var der omkring 25 flåter. Det er rigtig mange på den her årstid.

De største er hunnerne, som efter at have suget en masse blod var blevet omkring halvanden centimeter i længden og én i bredden - det er fem gange større end udgangspunktet, vurderer dyrlægen.

Små dyr kan komme i blodmangel

Det fik Morten Nissen til at lægge en video ud på klinikkens Facebook-side for at advare dyreejerne. Her kan man se flere af de fuldfede blodsugere, der blev fundet på katten, kravle rundt.

- Vi vil gerne gøre opmærksomme på det, fordi de kan overføre en masse sygdomme, siger Morten Nissen.

For der er altså god grund til at tjekke for flåter allerede nu. Ifølge dyrlægen kan uopdagede flåter hos dyr give både feber og ledbetændelse.

Og udsættes helt små dyr som hundehvalpe og killinger for mange flåter, kan de risikere blodmangel.

Tusindvis bliver bidt årligt

Men også mennesker skal være opmærksomme, så snart plusgraderne melder deres ankomst, fortæller epidemilogen.

Hver ottende flåt er smittebærer, og tusindvis af danskere bliver bidt årligt. Det anslås, at cirka 150 af dem får en borrelia-infektion.

En af konsekvenserne ved uopdaget borrelia kan være ansigtslammelser eller forstyrrelser i hjerterytmen.

- Det er en meget alvorlig infektion, men den er også let at undgå. Det tager to minutter at tjekke, og så slipper man for at være syg i flere år. Det er den nemmeste og bedste investering, man kan gøre i sin sundhed, siger han.

Find epidemilogens gode råd mod flåter i listen nedenfor.