DM-sølvvinderne kan gå glip af Champions League

Både Skjern og BSV har søgt om en plads i Champions League. Normalt tildeles Danmark to pladser i turneringen, men BSV håber på tre.

René Rasmussen Skjern Håndbold
Foto: Henning Bagger/Scanpix

Det står allerede klart, at Aalborg Håndbold som danske mestre er sikre på en Champions League-billet i den kommende sæson.

Men uvist er det fortsat, om enten DM-sølvvinderne fra Skjern Håndbold, eller Bjerringbro-Silkeborg, der nåede 1/8-finalen i turneringen sidste sæson, kommer med. Måske er der endda en mulighed for, at de begge kommer med.

Spørgsmålet bliver besvaret den 24. juni, når EHF på et møde i Zagreb beslutter, hvilke 28 hold der skal spille den anerkendte europæiske turnering. Og der er spænding om Champions League-deltagelsen fra et dansk perspektiv.

For både Skjern og BSV har via Dansk Håndbold Forbund (DHF) anmodet om et wildcard til at deltage i turneringen i den kommende sæson.

- I Champions League har Danmark kun én sikker plads, og derudover har vi mulighed for at søge om én ekstra. Den ekstra plads har vi selvfølgelig søgt til Skjern, fordi de blev nummer to i DM-finalen. Derudover har BSV også bedt om at komme i betragtning, siger Frank Schmidt, som er chef for turneringsafdelingen i DHF, og fortæller, at det er første gang, at to danske hold søger om et wildcard.

Men selvom Skjern endte foran bronzevinderne fra Bjerringbro, kan de grønblusede fra Skjern ikke være sikre på, at EHF sender wildcardet deres vej.

Nu hvor to danske hold søger om et wildcard, kan EHF så selv bestemme, hvem af Skjern eller BSV, der får tildelt pladsen?

- Det kan de formentlig godt, det er vi faktisk lidt i tvivl om. Det er nok EHF, der afgør det. Det er jo deres turnering. Jeg føler mig nu ikke sikker på, at vi har ret meget at skulle have sagt.

- Men der er mange ting, der bliver bragt i spil, så det bliver nok et close race, siger Frank Schmidt.

I udvælgelsesprocessen tager EHF højde for flere parametre.

Blandt andet har rangeringen i den hjemmelige liga en afgørende rolle, mens arenaen, TV-dækning, tilskuere, medier og sponsorpotentiale også har indflydelse. Derudover har klubbens tidligere præstationer i europæiske turneringer ydermere betydning for afgørelsen.

TV 2 SPORTS håndboldekspert Peter Bruun Jørgensen mener dog, at Skjern på trods af EHFs reglement burde stå foran BSV på listen.

- Det vil se fuldstændig vanvittigt ud, hvis BSV får et wildcard, og Skjern ikke får noget, siger Peter Bruun Jørgensen.

Ønsker tre danske hold i Champions League

BSV, der sidste år spillede sig frem til 1/8-finalerne i Champions League, har dog aldrig haft intentioner om at frarøve Skjern Champions League-deltagelsen. De krydser derimod fingre for, at der er plads til tre danske hold.  

- Tyskland og Frankrig har tre hold med i turneringen, og fra et landeperspektiv tænker jeg, at hvis endnu et land skal søge om tre pladser, så er det meget naturligt, at det er Danmark, siger BSV-direktør Jesper Schou.

- Hvis man ser i styrkeforholdet hos de hold, der har søgt om wildcard, så burde både Skjern og BSV være med i de 28 hold, der spiller Champions League.

Hvis der foreligger en realistisk mulighed i, at Danmark får tre hold med i den bedste europæiske turnering, kan Peter Bruun Jørgensen godt forstå, at BSV også har ansøgt om et wildcard.

- Så giver det mening, at BSV søger. Men DHF må ikke lade Bjerringbro-Silkeborg spille Champions League på bekostning af Skjern. Så synes jeg, at det er helt galt, siger Peter Bruun Jørgensen, der tror på, at den danske liga har niveauet til at have et ekstra hold med.  

- Jeg tror godt, at de danske hold kan klare sig. Der er jo ikke så stor forskel på de bedste hold i Danmark. Vores top er meget bred. I denne sæson var der fire-fem hold, der kunne blive danske mestre i år, så jævnbyrdigheden er kolossal. Derfor tror jeg godt, at den danske liga kunne bære at have tre hold med i Champions League, siger Peter Bruun Jørgensen.

Hos DHF håber de også på at få tre danske hold med i Champions League. Især når man har de gode danske præstationer for øje.

- Man må da håbe, at de tager begge hold med i Champions League-turneringen. Jeg vil da være ked af det, hvis Skjern ikke kommer med, fordi de trods alt er blevet nummer to, men jeg vil også være ked af det, hvis BSV ikke kommer med, nu hvor de klarede det så godt sidste år. Så jeg vil krydse mine små fingre for, at vi får tre hold med, siger Frank Schmidt.