Håndbold: Det tog fem sekunder at overbevise Skjerns nye islænding

Patrekur Johannesson blev hurtigt lun på sin nye arbejdsgiver, Skjern Håndbold, som han skal være træner for de kommende to sæsoner.

Patrekur Johannesson som landstræner for Østrig under VM 2015.
Patrekur Johannesson som landstræner for Østrig under VM 2015.
Foto: Fayez Nureldine / Ritzau Scanpix

En god mavefornemmelse er sjældent at kimse af. Og det er ofte en god ide at gå efter den. Så det gjorde Patrekur Johannesson.

- Da jeg mødte Anders Dahl i lufthavnen, havde jeg en rigtig god fornemmelse allerede efter fem sekunder, siger han om sit første møde med sin nye arbejdsgiver.

Det var nemlig Skjern Håndbolds tidligere mestertræner og nuværende eliteudvalgsmedlem Anders Dahl-Nielsen, der hentede den islandske træner i Billund Lufthavn. Og det var åbenbart et godt træk af vestjyderne.

- Så tog vi til Skjern Bank Arena og mødte Carsten Thygesen og Thomas Klitgaard. Vi talte sammen i mange timer, og de viste mig alting. Jeg fornemmede stemningen i klubben, og det ramte mit hjerte.

Sådan fortsætter Patrekur Johannesson, der for et par uger siden besøgte Skjern, og som nu har underskrevet en kontrakt, der bekræfter, at han fra sommer overtager træner-sædet i Skjern Håndbold.

Det blev officielt tirsdag, at han og klubben har indgået en toårig aftale, og dermed afløser den 46-årige islænding Ole Nørgaard på Skjerns trænerbænk.

- Klubben har en god struktur, gode spillere, trænerne har gjort et godt stykke arbejde. Så jeg er meget spændt. Jeg har fortsat en del arbejde at gøre for det østrigske landshold og min islandske klub, men jeg glæder mig til at begynde den 1 juli, siger manden, der siden 2011 har været østrigsk landstræner og sideløbende har trænet forskellige islandske klubber.

En stor mulighed i en lille by

Han har tidligere spillet mere end 200 landskampe for Island, og han har været træner i den tyske klub Emsdetten i en enkelt sæson. Men jobbet hos de forsvarende danske mestre er alligevel det største hidtil i trænerkarrieren.

- Det er en stor mulighed for mig, og jeg skal præstere, men det er ikke ofte, man får sådan en mulighed for at blive træner i så stor en klub. Jeg har haft muligheden for at tage til tyske klubber, men det her er den klub, jeg gerne vil til, siger han

Og en lille, stille by placeret derude i den friske, jyske luft, hvor ingen motorveje når ud, passer ham faktisk glimrende.

- Jeg behøver ikke en stor by. Jeg kommer fra Island… Jeg har brug for gode spillere med god karakter og personlighed. Og jeg kommer ikke til Skjern for at ændre alting. De har gjort rigtig mange gode ting. Både trænere og spillere, og så vil jeg forsøge at tilsætte lidt nyt.

Er din plan at blive i Skjern længe, hvis du kan bestemme?

- Ja. Jeg har nu været i Østrig i otte år nu. Vi har lavet en toårig kontrakt, og vi skal lære hinanden at kende, men jeg håber, at vi passer sammen. Jeg ved, at meget kan ændre sig i sport, men jeg kommer med en meget positiv fornemmelse.

En positiv fornemmelse, som også gerne skal give positive resultater fra første dag. Ambitionsniveauet er nemlig højt i Skjern Håndbold, og det er den kommende cheftræner helt på linje med.

- Min ambition er det samme som klubbens. De vil kæmpe om medaljer, og det ved jeg. Målet er at vinde noget hvert år.

Klar til at lære

Her et halvt år før sin første arbejdsdag i den danske håndbold-manege erkender han, at han ikke ved alt om ligaen. Men hans tidligere spiller fra islandske Haukar, Janus Smarason, som nu tørner ud for Aalborg, har fortalt ham om den. Og han er også indstillet på at lære af de omgivelser, der kender stedet bedre, end han selv gør.

- Jeg tror ikke, at jeg ved alting. Jeg har en god kontakt til mine spillere. Jeg taler med dem, og jeg kan godt lide, at spillerne fortæller mig, hvad de synes. Jeg bestemmer selvfølgelig, men jeg synes, det er vigtigt, at man har det godt. Og så skal man selvfølgelig arbejde hårdt.

Det sidste er helt naturligt for islændingen, der vedkender, at han har et svagt punkt for klassiske, islandske dyder:

- Da jeg var spiller, var jeg ikke den bedste tekniker. Jeg var en fighter i forsvaret, og jeg hadede at tabe. Og som træner har jeg måske nogle gange brug for at tage den lidt med ro. Men jeg er blevet ældre og lidt roligere. Som træner er du nødt til at være cool. Men jeg kan godt lide passion og spillere, der fighter.

Selv kommer han til at kæmpe lidt med sproget. For selvom de citater, du lige har læst, er skrevet på dansk, så er de udtalt på engelsk. Men han har haft dansk engang i skolen, så måske bliver det alligevel til et interview på dansk inden alt for længe.

- I think it is important to learn the language. But you have to give me time. Not after the first game in Danish.

We will see after the second game then…

- Haha, ja, jeg snakker dansk after the second game…