Danmark rammes nu af varmebølge - sker kun sjældent så sent på året

Vi kan se frem til landsdækkende varmebølge og måske lokalt hedebølge, når sommervarmen for alvor rammer Danmark de kommende dage.

Badestrand
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Sommeren gør nu for alvor comeback over Danmark, og med temperaturer op til mellem 27 og 30 grader er der i de kommende dage udsigt til regulær varmebølge. Det er relativt sjældent, at vi så sent på sommeren oplever varmebølge i Danmark.

Der tales om varmebølge, når gennemsnittet af dagens højeste temperaturer i tre sammenhængende dage er over 25 grader. Inden weekenden er omme vil det kunne være sket flere steder i landet.

Varmebølgen kan blive landsdækkende i næste uge

Allerede fredag fik vi med 26,1 grader i København den første sommerdag i næsten to uger, og i weekenden vil termometeret især i Vestjylland og på Vestsjælland nå op over 27 graders varme.

Sommervarmen ser ifølge de seneste prognoser ud til at fortsætte ind i næste uge med mulighed for, at vi kan komme op nær 30 grader. Det giver i starten af næste uge mulighed for, at varmebølgen bliver landsdækkende.

TV 2 VEJRETs femdøgnsskema.
TV 2 VEJRETs femdøgnsskema.
Foto: TV2 Vejret

For at have landsdækkende varmebølge skal gennemsnittet af dagens højeste temperaturer i tre sammenhængende dage være over 25 grader i halvdelen af Danmark.

Og lokalt kan der endda lokalt forekomme hedebølge, der kræver mere end 28 grader i gennemsnit over tre dage.

Relativt sjældent med varmebølge sidst i august

Det er langt fra hvert år, vi oplever varmebølge så sent på sommeren. Temperaturdata for København, der går tilbage til 1873, viser, at der i blot 19 år har været varmebølge senere end 25. august. Det svarer til, at der kun hvert ottende år er varmebølge så sent på året i København.

Holder prognoserne kan varmebølgen vare helt frem til på torsdag - 29. august.

Sker det, er antallet af historiske varmebølger, der har optrådt senere, nede på otte. Det svarer til, at det blot sker hvert 18. år så sent på året.

Vi kan have varmebølge langt ind i september

Den seneste varmebølge registreret i København skal vi blot tre år tilbage i tiden for at finde. Den varede i hele syv dage, da en rekordsen varmebølge ramte Danmark midt i september 2016.

I København havde man varmebølge fra 10. september til 16. september, og landets højeste temperatur blev dengang 29,9 grader målt i Vester Vedsted ved Ribe 13. september. Varmebølgen i september 2016 endte med at blive landsdækkende, og lokalt blev der endda registeret hedebølge.