Boligmarkedet vender og lokker flere til Vestjylland

​Salget af boliger er faldende i forstæderne, mens flere flytter til landkommuner som Holstebro og Thisted, viser ny analyse.

Salget af huse i Vestjylland stiger.
Salget af huse i Vestjylland stiger.
Foto: Martin Ballund/Scanpix

Huse på tvangsauktion, tomme butiksfacader og skoler, der må lukke. 

Finanskrisens indflydelse på boligmarkedet har især haft konsekvenser for de danske landsbysamfund. 

En tendens, der imidlertid er begyndt at vende.

Siden 2015 er hussalget i landets yder- og landkommuner steget med 14 procent. Til sammenligning ligger fremgangen i bykommunerne på blot tre procent i samme periode. Det viser en analyse fra Finans Danmark, en interesseorganisationen for landets realkreditinstitutter.

Hovedstaden oplever fald i bolighandel

Danskerne er med andre ord begyndt at lede efter et billigere alternativ til de skyhøje huspriser i landets større byer, fortæller Ane Arnth, vicedirektør i Finans Danmark: 

- Hvis vi kigger på de seneste tal fra København, kan vi se, at antallet af handler falder - både i forhold til kvartalet før og i forhold til det samme tidspunkt sidste år. Generelt stiger priserne dog langt de fleste steder i landet, og handlerne går op - men med den nye udvikling får vi et boligmarked, der er i bedre balance, siger hun. 

Mens større kommuner som Aarhus, Frederiksberg og Glostrup oplever stor tilbagegang i hussalget, kan fremgangen mærkes i mellemstore kommuner som Faxe og Odder. For landkommunerne gælder det Holstebro og Guldborgsund, mens også Lolland og Thisted kommune sælger flere huse. 

Nye regler for lån vil påvirke boligmarked

At arbejdspladserne flytter med boligkøberne, er der ingen tvivl om. TV 2s finanskommentator Ole Krohn peger blandt andet på de mange tusind statslige arbejdspladser, der enten allerede er flyttet eller er på vej ud af hovedstadsområdet. 

- Så det giver alt andet lige et lille boost på markedet. Og så har du også de her nye udlånsregler, som især rammer børnefamilier i de store byer, der meget nemt kommer over det niveau, man skal opfylde for at låne penge, siger han og hentyder til regeringens beslutning om at skride ind over for de mest risikable boliglån i især storbyerne. Skylder du dit realkreditinstitut mere end fire gange din families indkomst, får du ikke længere lov til at låne med afdragsfrihed og/eller flekslån. 

Hvad det på lang sigt vil betyde for boligmarkedet, vil Ole Krohn dog ikke spå om: 

- Lad os nu vente og se. Det interessante lige nu er, at de høje prisstigninger, vi har haft i de store byer, ikke kan fortsætte. Og når du først har haft prisstigninger i de større byer, så kommer det ud i omegnskommunerne. Det breder sig som ringe i vandet, og på et tidspunkt bliver det også for dyrt at flytte herud, og så rykker danskerne videre ud i resten af landet.