Beredskab advarer om naturbrande: - Vær yderst forsigtig

Vær forsigtig, hvis grillen eller bålet skal tændes, lyder advarslen fra Danske Beredskaber.

Skovbrand Vinderup
Foto: Katrine Wacher Fuglsang, TV MIDTVEST

Mens den danske sommersol brager afsted, stiger også risikoen for brandfare.

Det advarer Danske Beredskaber om.

Kombinationen af de høje temperaturer og mangel på regn har givet udslag på det såkaldte brandfareindeks, der viser, hvor nemt en brand opstår og spredes i naturen.

- Vær derfor yderst forsigtig, når du griller, tænder bål eller bruger ukrudtsbrænderen, lyder rådet fra sekretariatschefen for Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

Særligt på nordsiden af Fyn og Vestsjælland er indekset højt. Men ifølge Bjarne Nigaard er der så knastørt mange steder, at alt levende ild udgør en risiko.

Fortsat brandfare over weekenden

Tidligere på ugen viste indekset, at en mindre flamme eller glød ikke umiddelbart ville antænde græs, grene eller andet vegetation i naturen. De tørreste steder i Danmark vil brande nu opstå "meget nemt", viser indekset.

Den røde farve på torsdagens brandindeks-kort er udtryk for, at risikoen for brand er høj. 
Den røde farve på torsdagens brandindeks-kort er udtryk for, at risikoen for brand er høj. 
Foto: Danske beredskaber

Vejrprognoserne viser, at torsdag er ugens varmeste dag med op til 34 grader lokalt, men på trods af lidt lavere temperaturer i weekenden forventes det, at brandindekset fortsat stiger de næste dage.

Fredag bliver tør med temperaturer over 25 grader, og lørdag betyder vindforholdene, at der er større risiko for, at en eventuel brand kan sprede sig, fortæller TV 2's meteorolog og vejrvært Peter Tanev.

- Hvis der går ild i noget, er det svært at begrænse, når det blæser, siger han.

- Samtidig betyder vinden, at vand på jordoverfladen fordamper hurtigere, så det, der er tørt, bliver endnu mere tørt.

Derfor anbefaler Danske Beredskaber, at alle, der planlægger at opholde sig i naturen i weekenden, tager nogle helt særlige forholdsregler.

For eksempel er det ekstra vigtigt, at man ikke skødesløst smider sit cigaretskod. Selv skoddets ulmende glød kan nemlig være årsag til en naturbrand i varmen.

Et andet råd er rettet mod de mange danskere, der planlægger at tage grillen frem i det gode vejr eller vil starte et bål i haven. De skal sikre sig, at de har rigelige mængder vand i nærheden, hvis uheldet er ude.

Læs alle rådene nederst i artiklen.

Rekordår spøger

Enkelte steder i Danmark forventes der regn lørdag, men det begrænser ikke nødvendigvis brandrisikoen, slår Peter Tanev fast.

- Efter flere dage med varmt vejr, så kan man først forvente, at risikoen for brand falder markant, når det har regnet i flere dage. Så de, der skal ud med engangsgrillen i sommervejret, skal ikke lade sig narre af lidt dråber fra skyerne, siger han.

De mange advarsler kommer i kølvandet på sidste års sommer, hvor rekordmange naturbrande hærgede i Danmark som følge af tørken.

Derfor kan man for første gang i år tjekke det præcise brandfareindeks og eventuelle afbrændingsforbud for sit lokalområde på hjemmesiden www.brandfare.dk.

Hjemmesiden er lavet af Beredskabsstyrelsen, Danske Beredskaber og Kommunernes Landsforening.

- Vi håber, at vi ved at være proaktive i år og tage dialogen med danskerne på forhånd kan sikre, at alle får en lidt mere brandsikker sommer, sagde Bjarne Nigaard i forbindelse med lanceringen af hjemmesiden.

2018 var det mest tørkeramte år i Danmark i 99 år.