Bananfluerne vælter frem - sådan slipper du af med dem

Snart vil kulden gøre kål på dem, men du kan også selv bekæmpe dem med en nem fælde. Se hvordan nederst i artiklen.

Bananer, der ligger fremme, er noget af det, der i stor stil tiltrækker de små fluer.
Bananer, der ligger fremme, er noget af det, der i stor stil tiltrækker de små fluer.
Foto: Scanpix

De sværmer i køkkenet, flyver op fra køkkenvasken, når man åbner for vandhanen, og de gemmer sig i karkluden. 

Bananfluer har atter indtaget danskernes hjem, og der er en grund til, at de hærger netop nu. 

Det fortæller Thomas Pape, som er lektor ved Statens Naturhistoriske Museum. 

- Vi oplever dem jo indendørs, og det er, fordi vi har mere frugt, som ligger og modner på denne årstid. Bananfluerne kommer med frugten. Især æbler og bananer tiltrækker virkelig fluerne, siger han. 

Han fremhæver, at frugtproduktion også har en betydning for mængden af bananfluer. 

- For eksempel bugner æbletræerne med æbler. Det giver en opblomstring af bananfluer, fortæller han. 

Kulden kommer til undsætning

Er man en af dem, der er plaget af den lille frugtflue, så er der heldigvis gode nyheder. For i takt med at efteråret får skubbet de sidste rester sommer af banen, falder antallet af de irriterende bananfluer.

De er nemlig ikke glade for kulde, fortalte naturvejleder Emil Sanderhoff lørdag i 'Go' Morgen Danmark'. 

- Når temperaturen kommer under de 12 grader, så begynder generationstiden (tiden mellem to generationer, red.) at være på næsten en måned, og så vil det meste af den rådne frugt være forsvundet og dermed også deres fødegrundlag, sagde han.

- Når det bliver under fem grader, så går de fleste hen og dør.

Ekstra varm sommer kan have en betydning

Og det er ikke så mærkelig, hvis der er nogen, der efterhånden har set sig godt og grundigt sure på de små bananfluer. For selvom Thomas Pape understreger, at han ikke kan sige noget på videnskabelig basis, så har han selv observeret, at der er voldsomt mange bananfluer i år. 

- Det har en betydning for bananfluerne, at sommeren har været så varm. Bananfluelarverne kan ikke udvikle sig, så længe det er tørt, men når fugten pludselig vender tilbage, og det samtidig er varmt, skaber det ideelle forhold for bananfluernes udvikling. 

Thomas Pape forklarer, at varme og fugt gør gæring kraftigere og hjælper bananfluelarverne med at udvikle sig. Det resulterer i en masseproduktion af de små sværmere.  

De vil ofte holde til i køkkenet, men kan også blive tiltrukket af lys udefra. Derfor vil man også kunne finde dem i vindueskarme. 

- Bananfluerne kan komme igennem enhver lille sprække i et hus eller en lejlighed. Hvis det er varmt, åbner vi vinduer og døre, hvor de også kan komme ind. De kan også flyve gennem et utæt kloaksystem. 

- Det er helt uforståeligt, at de er i stand til at trænge ind i et hjem i de mængder, man nogle gange ser, fortæller Thomas Pape. 

Det kan du gøre

    Kan du ikke vente til temperaturerne gør det af med bananfluerne, så er der også andet, du kan gøre.

    En måde, hvorpå man kan undgå fluerne, er nemligt at sørge for ikke at have frugt liggende fremme. Læg det i stedet i køleskabet, hvor det er for koldt for bananfluerne. 

    Desuden er det en god idé ikke at have skræller fra frugt liggende i skraldespanden. Og det kan også hjælpe at rense sin frugtskål, for fluer kan godt blive tiltrukket af den frugtsaft, der ligger i bunden.  

    Thomas Pape understreger dog, at man ikke skal være bange for at blive syg af at spise frugt eller anden mad, som bananfluerne har siddet på. 

    Der findes nemlig ingen bakterier eller sygdomme, de kan overføre. 

    Og har en bananflue lagt æg på en banan, kan man sagtens spise den alligevel. 

    - Perioden med bananfluer varer ikke ret længe. De forsvinder med garanti helt af sig selv. Når vi får den første nattefrost, er bananflueinvasionen ovre, afslutter han.