Afdød piges forældre: - Jane Aamund begår karaktermord på vores datter

Forfatteren fortæller, at hun har valgt at skrive om dødsfaldet i en større sags tjeneste, selv om hun forstår forældrenes følelser.

I sin nye selvbiografi "Samtaler om natten" ligger en syg Jane Aamund på et rehabiliteringscenter, hvor hun fortæller om sit eget liv og anekdoter fra Lemvig til personalet omkring hende.
I sin nye selvbiografi "Samtaler om natten" ligger en syg Jane Aamund på et rehabiliteringscenter, hvor hun fortæller om sit eget liv og anekdoter fra Lemvig til personalet omkring hende.
Foto: Ritzau Scanpix / Christian Liliendahl

Når man sætter sig med en roman mellem hænderne, forventer man ikke at blive mødt af noget, der handler om ens eget liv.

Det er ikke desto mindre, hvad borgerne i Lemvig kan opleve, hvis de sætter sig til rette med Jane Aamunds nye bog, ’Samtaler om natten’, mellem hænderne.

I selvbiografien ligger en syg Jane Aamund på et rehabiliteringscenter, hvor hun fortæller om sit eget liv og anekdoter fra Lemvig til personalet omkring hende.

Faldt 10 meter ned

En af disse anekdoter har dog rippet op i et dødsfald, der skete for otte måneder siden i den vestjyske by.

Natten til mandag den 14. august 2017 var der gang i bylivet i det centrale Lemvig.

På et tidspunkt i løbet af natten forsøger den 19-årige pige Klara Kirk at springe fra et hustag til et andet. Afstanden er dog længere, end hun kan springe, og hun ender med at falde 10 meter ned på gaden og pådrage sig store kvæstelser.

To døgn senere dør hun på Aarhus Universitetshospital.

Nu – otte måneder senere – optræder en version af Klara Kirks død i Jane Aamunds nye roman. Og det har berørt den afdøde piges familie.

Forældre tilbageviser historien

Klara Kirks forældre og bror, Janni, Niels og Emil Kirk, har indsendt en kommentar til Folkebladet Lemvig, hvor de dementerer Jane Aamunds version af historien.

- Vi ved ikke, om Jane Aamund finder, at hun som forfatter har ret til at digte på nyligt indtrufne begivenheder, når blot man kalder det en roman. Men den journalistiske stil, Jane Aamund benytter, gør, at vi som Klaras forældre må tilbagevise hele historien, da ingen i Lemvig kan være i tvivl om, at det er vores datter, hun refererer til, skriver familien blandt andet.

Herefter kommer de med en række punkter, hvor romanen ifølge dem beskriver et hændelsesforløb, der ikke stemmer overens med virkeligheden.

Blandt andet fremgår det i bogen, at der befandt sig en gruppe unge mennesker på Lemvigs tage den skæbnesvangre aften, og at den afdøde pige førte an i en form for manddomsprøve.

Ifølge familien har politiets undersøgelser dog vist, at Klara Kirk var alene på taget den aften.

Ingen stoffer var indblandet

Et andet punkt, hvor familien er ærgerlig over forfatterindens fremstilling, er historien om, hvad der førte op til springet og faldet.

- Eleverne havde sidste skoledag i gymnasiet, og det er tradition, at man fester med alkohol, og hvad der ellers er på markedet for at fyre den rigtigt af, skriver Jane Aamund i bogen.

Da ulykken fandt sted i august, var der selvsagt ikke tale om sidste skoledag. Men hvad der især falder familien for brystet er, at det antydes, at Klara Kirk var påvirket af stoffer, da hun forsøgte at springe mellem hustagene.

Ifølge familien har politiets undersøgelser ganske klart vist, at der ikke har været stoffer indblandet i den 19-årige piges død, og de ærgrer sig over, at Jane Aamund tegner et billede af deres datter, som de slet ikke kan genkende.

- Jane Aamund kan ikke tage erindringen om en fantastisk ung kvinde fra alle os, der har kendt Klara. Men det overgreb Jane Aamund har lavet på Klara, ved at fremstille hende som en, der går foran i en flok af unge mennesker, der, efter indtagelse af stoffer, render hujende rundt på byens tage, er det rene karaktermord på Klara og vil fra nu af være det officielle billede af Klaras død ude i landet, skriver de i deres kommentar til Folkebladet Lemvig.  

Forfatter kan forstå familien

Forældrene forsøger også at råbe forfatteren bag bogen op.

- Vi håber ikke, Jane Aamund er et ondt og følelsesløst menneske, men i ’Samtaler om natten’ har hun fuldstændigt mistet grebet og orienteringen. Vi oplever det som et voldsomt overgreb på Klara og på os. Vi har ikke brug for, her midt i sorgprocessen, at få tilsvinet det fine billede, vi har af vores dejlige pige. Mon Jane Aamund kan forestille sig, hvad det gør ved vores familie, at det ude i landet vil være hendes sladderagtige historie, der vil stå tilbage? spørger forældrene.

Jane Aamund ønsker ikke at udtale sig om bogen til TV 2, men hun svarer på forældreparrets kommentar til Folkebladet Lemvig.

- Jeg kan godt forstå, at den unge piges forældre føler, at min historie går ud over deres familie og mindet om deres datter, svarer hun og understreger, at hendes version ikke er skrevet ud fra fri fantasi, men på baggrund af kildeforklaringer.

- Mine kilder til min version af historien var tæt på den unge, ulykkelige pige den aften. Jeg tror, jeg selv ville have reageret på samme måde, som forældrene har gjort i læserbrevet til Folkebladet. Sådan må man reagere, det er for stor en sorg, siger Jane Aamund.

Ville ændre ungdomskulturen

Klara Kirk nævnes ikke med navn i ’Samtaler om natten’, og hendes historie fylder under en side af den 250-siders lange bog.

At Jane Aamund har valgt at tage fortællingen med skyldes, at hun håber at kunne ændre den kultur, der er blandt unge.

- Jeg skrev den, fordi jeg vidste, at det gik alt for vildt til for de unge til festen før 3. g. Jeg håbede, at den ville virke som en advarsel for de elever, der deltager i den slags prøver, siger hun til Folkebladet Lemvig.

Det er ellers ikke det billede, Klara Kirks forældre har fået af Lemvigs ungdom.

- Det dårlige lys, Jane Aamund prøver at tegne af Lemvigs ungdom, lever ikke i vores hjem, skriver de.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar om bogen fra forlaget People’s Press, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

3:30
For tre år siden var Jane Aamunds højeste ønske at dø. I dag Lemvig-forfatteren glad for at være i live.