Forskere jubler over nye oplysninger om Tollundmanden

Ved hjælp af ny teknik kan forskere datere Tollundmanden med hidtil uset nøjagtighed. Den nye viden begejstrer forskerne.

Tollundmanden
Foto: TV MIDTVEST

Nu kan der skrives et nyt kapitel i historien om Tollundmanden, der en majdag i 1950 blev fundet i en mose ved Bjældskovdal nær Silkeborg.

Tidligere analyser har vist, at Tollundmanden døde et sted mellem 400 og 200 år før Kristi fødsel. 

Nu fastslår forskere fra Aarhus Universitet og Museum Silkeborg ved hjælp af en ny kulstof-14-teknik, at Tollundmanden døde mellem år 405 og 384 før Kristi fødsel.

Forskerne ser det som et enormt fremskridt at kunne indsnævre Tollundmandens dødstidspunkt til et interval på blot 21 år. 

- Det er rigtig stort. Vi var jublende lykkelige, da vi fandt ud af det. Det er exceptionelt, siger forskningschef Nina Helt Nielsen fra Museum Silkeborg.

- Det er meget usædvanligt at kunne datere forhistoriske fund med så stor nøjagtighed. Det betyder, at vi rent tidsmæssigt kan relatere Tollundmanden til kendte historiske begivenheder som for eksempel Sokrates' død, siger hun.

 
 

Tollundmanden er blevet dateret på Aarhus AMS Center på Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet. 

- Vi kunne dårligt selv tro, hvor nøjagtigt resultatet var, så vi testede det for alle mulige fejlkilder, men det ændrede sig ikke. Med en sandsynlighed på 95,4 procent døde Tollundmanden altså mellem år 405 og 384 f.Kr., siger postdoc Bente Philippsen fra Aarhus AMS Center.

Præcisionen skyldes blandt andet, at forskerne har brugt data fra fire kulstof-14 dateringer. 

De har selv gennemført to nye dateringer af bindevæv fra henholdsvis en lårbensknogle og et ribben. 

Derefter har de kombineret de nye data med data fra de to forrige dateringer i 1997 og 2000, som var baseret på henholdsvis en lårbensknogle og hud fra Tollundmanden.

Dertil kommer, at Bente Philippsen og hendes kolleger har benyttet en anden og mere effektiv metode til at rense prøverne, end man hidtil har gjort.

Forskerne peger også på, at de har været heldige.

Tollundmanden døde netop i en periode, hvor indholdet af kulstof-14 i atmosfæren faldt betydeligt.

- Hvis Tollundmanden var død nogle få år tidligere, ville vi - uanset ultrafiltrering og mængder afdateringer - kun kunne have lavet en meget bred datering, siger Nina Helt Nielsen.

Den nye datering har givet Museum Silkeborg blod på tanden.

Kendte de hinanden?

Det ligger lige for at få Ellingkvinden, som også ligger på Museum Silkeborg, dateret igen.

- Hun blev fundet i 1938, mindre end 100 meter fra det sted, hvor Tollundmanden blev fundet i 1950. Ud fra de gamle dateringer af hendes skindkappe ser hun umiddelbart ud til at være lidt yngre, men dateringerne har hidtil været lidt overlappende med Tollundmandens, og det ville være interessant at få afklaret, om de ligger så tæt dateringsmæssigt, at de kan have kendt hinanden, siger Nina Helt Nielsen.

1:52
I mere end 60 år har Tollundmanden manglet sin ene storetå. I dag kom den tilbage til sin ejermand.