Medicinmangel: Parkinsonpatienter må undvære vigtig medicin

Flere slags medicin heriblandt vigtig Parkinson-medicin er pludselig blevet en mangelvare i de danske apoteker.

medicin
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

John Dalsgaard fra Viborg lider af Parkinson. Fire gange dagligt indtager han derfor vigtig medicin. Medicinen, han plejer at få, hedder Sinemet, men pludselig for nogle måneder siden var den type medicin ikke til at opstøve i Danmark.

- Jeg blev jo lidt nervøs, for hvad nu? Hvad gør vi så? De er jo ikke lige til at stampe op af jorden sådan nogle, siger John Dalsgaard.

I stedet måtte han skifte til en anden slags medicin, som heldigvis viste sig at virke. Men John Dalsgaard er utryg ved, at den vigtige medicin sådan pludselig kan udgå i en længere periode.

- Det bliver man utryg ved, for hvad gør man så?, siger John Dalsgaard.

Langt fra den eneste

Sinemet har de seneste år været svær at skaffe, men det var her i sommer, at medicinen forsvandt helt. På Klinik for Bevægeforstyrrelser i Viborg er der op mod 500 Parkinson-patienter tilknyttet. Her mærker man i høj grad det usikre medicinmarked.

- Det har givet rigtig meget uro og bekymring. Rigtig, rigtig mange patienter, hjemmeplejen, pårørende og praktiserende læger ringer ind, for hvad gør vi nu med den medicin, som patienterne ikke kan få, siger Marianne Højberg, der er sygeplejerske på Regionshospitalet i Viborg.

Lige nu er over 1.000 lægemidler i restordre på apotekerne. I langt de fleste tilfælde kan der findes en erstatning - men ikke altid.

- Nogle gange så er der ikke andre løsninger end at sige til dem, at de skal tilbage til deres læge, så de kan finde en anden løsning sammen, siger Christian Hougaard, der er farmaceut på Viborg Svane Apotek.

John Dalsgaard manglede pludselig sin vigtige Parkinson-medicin. 
John Dalsgaard manglede pludselig sin vigtige Parkinson-medicin. 
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

For billigt til salg

Når medicin-leverancerne halter kan det hænge sammen med, at produktionen er blevet samlet på færre fabrikker i Østen. Samtidig er medicin forholdsvis billig i Danmark.

- Der er måske flere og flere, der trækker sig tilbage fra det danske marked, fordi det ikke kan betale sig at sælge medicin i Danmark, forklarer Christian Hougaard.

Parkinson-medicinen Sinemet er nu tilbage, og derfor har John Dalsgaard skyndt sig at købe så meget, han kan. Han ved ikke, hvornår det næste gang er udsolgt.

2:20
Flere slags medicin er pludselig blevet en mangelvare i de danske apoteker. Det har ramt Parkinson-patienter som John Dalsgaard fra Viborg.