Par vil ikke forsørge hinanden: I strid med grundloven

Omstridt lov om samlevendes pligt til at forsørge hinanden skal vurderes i retten. Tusinder kan blive berørt.

Forsørgerpligt i Retten
Foto: Jonas Gravgaard, TV MIDTVEST

Kæresteparret Bo Lyngvig og Ewa Møller har anlagt sag mod Beskæftigelsesministeriet og Herning Kommune.

Bo nægter nemlig at forsørge Ewa, og derfor har parret fra Sønder Felding valgt at stille sig forrest i kampen mod myndighederne.

Sagsøgerne mener, at regeringen og et flertal i Folketinget brød grundloven, da man tilbage i 2013 besluttede, at ugifte samlevende par skulle forsørge hinanden, hvis den ene af dem kom på kontanthjælp.

For Ewa Møller og Bo Lyngvig kunne det ikke komme på tale. Det fortæller de onsdag i Retten i Helsingør, hvor sagen, der ventes at få betydning for mindst 7000 par, er gået i gang.

- Vi har ingen forbindelse økonomisk på nogen som helst måde. Vi har ikke lovet hinanden noget, og vi ved ikke, om vi er sammen om for eksempel et år, siger 41-årige Ewa Møller.

Af den grund stejlede både hun og kæresten tilbage i 2013 på beskeden om, at Ewa Møllers kontanthjælp ville ryge. Nu var det op til 54-årige Bo Lyngvig at sørge for dem begge.

- Bo har hele tiden sagt, at han hverken kan eller vil forsørge mig.

- Sagen betød, at jeg var ved at gå psykisk ned. Der blev lavet indberetninger om mig og mine børn. Jeg var selvmordstruet, og vi planlagde, at jeg skulle flytte, siger Ewa Møller.

Fra vidneskranken fortæller 54-årige Bo Lyngvig, der arbejder som produktionsleder, at kommunen i en skrivelse pålagde ham at benytte sin private pensionsopsparing til at forsørge kæresten.

- Men det vil jeg slet ikke bruge min pension på. I min retsbevidsthed kan man ikke komme og sige, hvad jeg skal bruge mine penge på.

- Hvis vi nu kun skal bo sammen et halvt år mere, vil jeg ikke poste penge i hende og hendes børn, siger Bo Lyngvig.

Den omstridte lov skulle sidestille samlevende med gifte par, der altid har haft gensidig forsørgelsespligt.

Heftig kritik betød imidlertid, at reglen efter blot to år blev skrottet med virkning fra 1. januar 2016.

Myndighederne afviser sagsøgernes påstand om, at den gensidige forsørgelsespligt var i strid med grundlovens bestemmelser om statens pligt til at forsørge borgere, der ikke kan klare sig selv.

Statens advokat, Sune Fugleholm fra Kammeradvokaten, insisterer i den forbindelse på, at der efter hans mening ikke er nogen nævneværdig forskel på at pålægge ægtefolk og kærestepar at skulle forsørge hinanden.

Dommen i sagen ventes 9. januar 2017.

0:58
Nu skal det afgøres, om det var i strid med Grundloven, da regeringen sidste år indførte den gensidige forsørgerpligt for ugifte samlevende par