Pædagogmangel får forældre til at hjælpe i daginstitutioner

Der er så kraftig mangel på pædagoger i Ikast-Brande Kommune, at forældrene selv må træde til.

Anja Jensen er en af de forældre, som frivilligt hjælper til i sin søns daginstitution, fordi hun kan se, hvor pressede pædagogerne er. Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Forældre i Ikast-Brande Kommune mener, at der mangler ressourcer på børnepasningsområdet. Nu ligger næstes års budget klar, og der er besparelser i sigte. Besparelser, som skaber frustration blandt forældrene.

- I morges måtte jeg lave puslespil med nogle børn, læse en bog og hjælpe til med madpakkesituationen, siger Anja Jensen, der er mor til barn i Skovhuset, Nørre Snede.

Man kan se det, ved at de har dybe rande under øjnene, og man kan se presset i øjnene på dem

Anja Jensen, Nørre Snede

Hun er en af de forældre, der på egen krop mærker, hvordan pædagogerne i Ikast-Brande kommune løber stærkt. Derfor valgte hun at træde til som ekstra hjælp, da hun afleverede sin søn i Skovhuset i Nørre Snede i morges. 

- Man kan se det, ved at de har dybe rande under øjnene, og man kan se presset i øjnene på dem simpelthen, siger Anja Jensen.

Men det er ikke kun i Skovhuset, at pædagogerne kan have behov for ekstra hjælp. 7 kilometer derfra i Klovborg Børnehus løber pædagogerne også rigtig stærkt.

- Jeg hører dem sige, jeg kan ikke mere, det er ved at være for presset det her, og jeg er ikke pædagog på den måde, jeg gerne vil være pædagog på – jeg favner ikke børnene, på den måde de skal favnes på, siger Janni Hauge, der er bestyrelsesformand, Højderyggens Daginstitution.

02:13

Her kan du se hele nyhedsindslaget om besparelserne i Ikast-Brande Kommune.

Luk video

På børnepasningsområdet bliver der varslet om besparelser på 4,2 millioner kroner det næste år. De besparelser skaber også frygt hos pædagogerne.

- Generelt er der jo en oplevelse af at være presset. Der er mange faglige ting, man gerne vil gøre, men som man ikke kan komme til at gøre, siger Kirsten Skjødt Andersen, der er fællestillidsrepræsentant, BUPL, Ikast-Brande Kommune.

Det er ikke kun på børnepasningsområdet, der skal spares i kommunen. I det nye budget skal der spares i alt 80 millioner kroner.

Læs også Privat børnepasning er fordoblet