Pædagog: Børn ved godt, der er valg

Børnehave i Holstebro tager børnene med til kommunalvalg.

Børn ser på valgplakater
Foto: Karsten Mortensen

Agnes, Freja, Anton og Ray får ikke lov at sætte kryds den 21. november. Der går også mange år, før firkløveret skal ind i stemmeboksen. Men derfor kan de jo godt allerede nu have en mening om de mange ansigter, der hænger i lygtepælene.

Børnene, der alle sammen går i Børnehaven Mo2rikken i Holstebro er på tur med en pædagog fra børnehaven, for at blive klogere på hvorfor der hænger valgplakater over hele byen. 

- Det er et abstrakt emne. Det er svært for dem at forstå. Men de ser jo alligevel. De bemærker jo alligevel alt, hvad der er i byen, siger Camilla Marett, der er leder i Børnehaven Mo2rikken i Holstebro. 

- De går også gerne op i, at det er mig, der er chefen hernede i børnehaven. Hvis de pludselig fanger det og hører nogen andre sige det, så kommer de hen og sprøger mig, er det ikke også rigtigt, det er dig, der er chefen?  Det er dig, der bestemmer? siger Camilla Marett. 

Camilla Marett forsøger at forklarer, hvem der er på valgplakaterne. 
Camilla Marett forsøger at forklarer, hvem der er på valgplakaterne. 
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

- Og ligesådan tror jeg også, de har fanget det der med, at der er noget, der hedder en borgmester, og det er så ham, der bestemmer i Holstebro, siger Camilla Marett. 

Efter en tur ud mellem byen plakater, skal de fire børn hjem og tegne deres egne valgplakater. Børn kan sagtens få noget ud at at tale med voksne om kommunalvalget, mener Camilla Marett.

- Vi vil give dem noget nysgerrighed, så de får lyst til at stille flere spørgsmål og få noget mere at vide om det, alt afhængigt af, hvor gamle de er, og hvor meget, de forstår. Måske går de hjem og snakker med deres forældre om det, siger Camilla Marett.  

På valgdagen planlægger børnehaven at tage børnene med ind til valgstedet, så de også kan nærstudere stemmeboksene.

1:58