Påsken er den mindst populære højtid

Tal fra Viborg Stift viser, at der kommer flere i kirke til pinse og store bededag end til påske.

Kors
Foto: Arkiv

Påsken er kristendommens vigtigste højtid, men det smitter ikke af på deltagelsen i gudstjenesterne.

Det konkluderer Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter efter at have analyseret optællinger fra Viborg Stift, skriver Kristeligt Dagblad.

I 2016 deltog en fjerdedel af stiftets folkekirkemedlemmer i en gudstjeneste juleaften. Påskedag var kun fire procent i kirke, og dermed var deltagelsen påskedag lavere end store bededag, 2. pinsedag og allehelgen.

Kommunikationsrådgiver Rulle Grabow forklarer den lave deltagelse med, at påskens budskab kan være svært at forholde sig til modsat julens fortælling om håb, glæde og lys.

- Påsken handler naturligvis også om frelse, glæde og overvindelse af døden, men inden man kommer dertil, skal man igennem en historie om forræderi, tortur og en henrettelse, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Kirkesociolog Steen Marqvard Rasmussen, der har lavet beregningerne, mener derimod, at det mere handler om, at folk bruger kirken til nære relationer.

- Store bededag er populær, fordi der ofte er konfirmationer den dag. Allehelgen er populær, fordi det handler om vores relationer til afdøde. I påsken er der ikke noget, der giver anledning til, at vi understøtter de nære relationer, ud over at vi selvfølgelig kan have en påskemiddag efterfølgende, siger han til dagbladet.