Pårørende til voldsramt plejehjemsbeboer klager til minister

Tre pårørende til beboere på Fuglsangsø Centret beskylder Herning Kommune for at kende til den voldelige beboers aggressive adfærd. En af dem har klaget til sundheds- og ældreministeren.

Fuglsangsø Centret

Flere pårørende beskylder nu Herning Kommune for at være uærlige om forholdene på Fuglsangsø Centret. De mener, at Herning Kommune kendte til den demente beboers voldelige adfærd forud for det grove overfald på den 85-årige beboer.

I slutningen af oktober blev en en 85-årig plejehjemsbeboer udsat for et ualmindeligt groft overfald. Den kræftsyge og halvsides lammede mand blev væltet ud af sin kørestol, hvorefter han blev gennembanket af en 70-årig dement beboer.

Tre pårørende til nuværende og tidligere beboere på plejecentret klager nu over kommunens håndtering af sagen. For tre dage før overfaldet på den 85-årige mand, blev Henny Christiansens 98-årige mor slået i hovedet af den demente og voldelige mand.

- Jeg er vred over, at plejehjemmet ikke tog deres forholdsregler over for den demente mand, da han havde slået min mor. Det kan ikke have undgået plejehjemmets opmærksomhed, at manden udgjorde en fare for de andre beboere på afdelingen, siger Henny Christiansen til Herning Folkeblad.

Hun har nu sendt en klage til sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V). Hun mener ikke, at Herning Kommune har fortalt sandheden om episoderne på plejehjemmet.

- Hvis ledelsen på Fuglsangsø Centret havde været deres opgave voksen, så var overfaldet på den 85-årige mand aldrig sket, siger Henny Christensen.

Hun henviser til et indlæg den 12. november i Herning Folkeblad fra formand for social- og sundhedsudvalget Anne Marie Søe Nørgaard (V), der hævder, at ”personalet på plejecentret ikke havde en viden før overfaldet, der kunne have fået dem til at forhindre det”.

Niels Krarup Kjær fra Snejbjerg, der havde sin nu afdøde hustru boende på samme afdeling og Peder Pedersen, der er søn af den 85-årige voldsramte beboer undrer sig også over kommunens forklaring.

- Min kritik er rettet mod Herning Kommunes visitation. Selv jeg, der ikke har faglig viden om demens, kunne jo se, at han var for aggressiv til at være på afdelingen. Jeg synes, det er synd for ham, at kommunen bragte ham i den situation, siger Niels Kjær.

- Jeg synes, det er foruroligende, at udvalgsformand Anne Marie Søe Nørgaard konstaterer, at »personalet på plejecentret ikke havde en viden før overfaldet, der kunne have fået dem til at forhindre det«, når vi en mange, der ved, at det ikke er rigtigt, siger Peder Pedersen.