På vej mod EM: Muskelsvind stopper ikke 22-årige Sofie

Om få dage er 22-årige Sofie Skoubo på vej mod sit første EM i kørestolsrugby. For bare få år siden havde hun aldrig troet, at det kunne lade sig gøre.

19korestolsrugby.jpg
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Havde man spurgt 22-årige Sofie Skoubo for bare tre år siden, så havde hun vist aldrig drømt om, at hun en dag skulle blive landsholdspiller. Som seks-årig fik hun konstateret muskelsvind, og på grund af sygdommen har hun aldrig rigtig brugt sin krop fysisk. 

- Min muskelsvind gør, at jeg ikke er så stærk, og jeg er meget nedsat i en del muskelgrupper. Da jeg var lille, kunne jeg eksempelvis ikke løbe, og jeg var god til at falde over mine egne ben, fortæller den 22-årige pige, der oprindeligt kommer fra Struer. 

I dag ser virkeligheden dog noget anderledes ud end for få år siden. Hun er blevet en del af det danske landshold i kørestolsrugby, og i øjeblikket træner hun op til syv gange i løbet af en uge for at blive klar til EM. 

- Jeg glæder mig helt enormt meget til at komme til EM og synge nationalsangen sammen med alle mine holdkammerater. Det bliver en helt fantastisk oplevelse, tror jeg, siger Sofie Skoubo.

En helt ny verden 

Hun kan stadig gå, men ikke ret langt ad gangen, og det ville være svært for hende at bukke sig ned og samle noget op fra jorden. Med andre ord lå det altså ikke i kortene, at Sofie kunne eller skulle bruge sin krop fysisk.  

- Jeg har aldrig rigtig tænkt, at jeg skulle udfolde mig fysisk, fordi jeg altid har tænkt, at jeg var lidt en slapsvans, og at jeg ikke rigtig kunne holde til så meget. Jeg har altid passet på mig selv, og tænkt at jeg endelig ikke skulle bruge for mange kræfter, fordi så ville det jo gå ud over mit energiniveau dagen efter. Så jeg havde slet ikke overvejet, at jeg skulle gøre et eller andet fysisk, fortæller Sofie. 

Men da hun for tre år siden flyttede til Aarhus for studere, blev hun tilbudt at komme til en træning i kørestolsrugbykluben Aarhus Burnouts.

- Først sagde jeg, at jeg ikke troede, at det var noget for mig, og at jeg ikke troede, at jeg kunne holde til det. Men så var ham, der spurgte mig, meget standhaftig og sagde, at jeg lige skulle komme ud og prøve det. Så tænkte jeg 'så kan jeg da lige tage ud og bevise, at jeg ikke kan', og det gjorde jeg så. 

Til hverdag spiller Sofie i Aarhus Burnouts. 
Til hverdag spiller Sofie i Aarhus Burnouts. 
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Siden dengang - for to og et halvt år siden - har hun spillet rugby, og i maj sidste år blev hun så kontaktet af landstræneren. 

- Det var ret vildt. Og det betød jo bare, at det motiverede mig til at træne endnu mere og forsøge at blive bedre, fortæller Sofie.

Lige siden har hun været fast kvinde på landsholdet, og hun er gået fra ikke rigtig at træne til nu at være sportsudøver på eliteplan. 

- For at være med kræver det, at jeg træner rigtig mange gange i ugen. Det kræver, at jeg er en topatlet på en eller anden måde. Jeg skal sørge for at holde mig i god form, spise sundt og ikke tage på for mange byture. Det har betydet, at jeg har omlagt mit liv, så mit fokus nu er på træning.

Sportsglad familie 

Selvom det ikke har været en del af Sofies tanker, at hun skulle blive topatlet, så har sport altid fyldt meget i hendes liv.

- Min familie har altid set meget sport, især på grund af min storebrors fodbold. Så vi har både set sport på stadion og i fjernsynet. Både fodbold, håndbold eller hvad det nu kunne være, fortæller Sofie og henviser til den ældste storebror, Morten Skoubo, der er tidligere professionel fodboldspiller. 

Sofie er ud af en familie, der er vilde med sport. Den ældste storebror er den tidligere fodboldspiller Morten Skoubo, som blandt andet har spillet i FC Midtjylland, Brøndby IF og Real Socidad. 
Sofie er ud af en familie, der er vilde med sport. Den ældste storebror er den tidligere fodboldspiller Morten Skoubo, som blandt andet har spillet i FC Midtjylland, Brøndby IF og Real Socidad. 

Netop dét at Sofie har fået sport på eliteniveau ind med modermælken, mener hendes far kan være en del af forklaringen på hendes egen succes. 

- Hun har været vant til at blive slæbt rundt til alt muligt, lige fra hun blev født. Det tror jeg også har haft noget at sige. Hun ved, hvad der skal til for at være med der, hvor det gælder, fortæller Sofies far, Per Skoubo. 

Begge Sofies forældre fortæller om en datter med et stort konkurrencegen og en utrolig fightervilje. 

- Hun er en sportsmand ligesom alle mulige andre. Hvis man går ind for noget og vil noget, så er der kun en ting, og det er fightervilje og masser af gå på mod og masser af træning, siger Per Skoubo. Han suppleres af Sofies mor, Gitte Sejer Skoubo.

- Det er altså de færreste mennesker, der er motiveret til at styrketræne klokken seks om morgenen. Det er Sofie. 

Fysisk aktivitet har givet mere energi

Den stigende fysiske aktivitet har forbedret Sofies fysiske form, selvom hun ellers altid har fået at vide, at hun skulle være påpasselig med at overbelaste sine muskler. 

- Mange af mine veninder har altid drillet mig med, at jeg har en vægtstang, man kan sætte vægte på, men jeg har altid kun løftet selve vægtstangen, som måske vejer et halvt kilo. Det har jeg kørt med i rigtig mange år, men indenfor det sidste halvandet år er jeg gået fra at kunne løfte et halvt kilo til at kunne tage 2,5 kilo. Så det er noget af en forbedring. 

Og selvom det lyder trættende med træning både morgen og aften, så har det faktisk haft den modsatte effekt for Sofie. 

- Førhen var jeg meget træt, faktisk tit fra jeg stod op, til jeg gik i seng, men nu mærker jeg, at jeg er fyldt med energi, når jeg vågner om morgenen. Det er også det, der gør, at jeg kan være i praktik og stadigvæk passe min sport og lave alle de ting, jeg gør. Men det har været en kæmpe forandring for mig lige pludselig at få så meget energi, forklarer Sofie. Til dagligt er hun ved at tage en bachelor i administration på VIA i Aarhus.

Men det stopper ikke ved fysikken og energiniveauet. Også psykisk er der sket et boost. 

- Førhen var jeg rimelig genert, og nu kan jeg mærke, at den generthed ikke er der så meget mere. Jeg er heller ikke så bange for at vise, hvem jeg er. Jeg er ligesom modnet på en eller anden måde via min rugby, forklarer Sofie Skoubo. 

Den forandring har Sofies hjælper og veninde, Kristine Slumstrup, også bemærket. 

- Hun er bare blomstret helt vildt meget op. Hun har fået et større bekendtskab, og man kan mærke, at hun bruger sin krop mere nu. Altså, den har hun brugt så fysisk hårdt før, og det har været vildt for hende at opleve det. Hun er blomstret helt vildt, og hun er blevet meget mere udadvendt også. Hun tør meget mere, fortæller Kristine, der mødte Sofie på Aarhus Efterskole for år tilbage.

I videoen herunder kan du se et portræt af den 22-årige rugbyspiller. 

9:16
 

 

EM løber af stablen i Koblenz i Tyskland fra den 24. juni til den 2. juli. Landsholdets målsætning er en placering i top fire.