OVERBLIK: Sådan kan boligskatten komme til at se ud

Regeringen lægger op til at sænke skatten for danskere med dyre boliger. Flere partier er dog imod

270510Penge001.jpg

Regeringen bestående af Venstre, Liberal Alliance og De Konservative lægger op til en såkaldt flad boligskat.
    
Det er der dog ikke flertal for i Folketinget. Både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale ønsker en progressiv skat, så danskerne med de dyreste boliger betaler ekstra i skat.
    
Her kan du læse mere om boligskatten, som den ser ud i dag - og som den foreslås ændret:
    
* I det nuværende system bliver boliger med en værdi over tre millioner kroner beskattet hårdere. Boligejerne betaler i dag én procent af værdien af deres bolig op til tre millioner kroner. Og tre procent derefter.
    
* Siden det system blev indført, er boligpriserne dog steget markant. Derfor lægger politikerne op til at flytte det såkaldte "knæk", så man ikke rammer de mange danskere, er nu har almindelige boliger, som mere end tre millioner kroner værd. Målet er, at danskerne samlet set skal betale det samme i boligkat.
    
* I efteråret foreslog V-regeringen derfor, at ejendomsværdiskatten skulle være på 0,6 procent på alle boliger op til en værdi på seks millioner kroner. Boliger over dette niveau skulle beskattes med 1,0 procent.
    
* Dette forslag er efter udvidelsen af regeringen med LA og K nu ændret, så det såkaldte knæk er fjernet. I stedet skal alle boligejere betale 0,6 procent i ejendomsværdiskat - uanset boligens værdi.
    
* Forslaget vil, hvis det gennemføres, lette skatten for primært huse i kommunerne omkring hovedstaden, hvor boligerne er dyre.
    
* Ifølge et regeringsnotat vil forslaget koste 100 millioner kroner og betyde, at 15.000 boligejere slipper billigere i skat.
    
* Både Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale ønsker dog at bevare "knækket", hvor dyre boliger beskattes hårdere. Partierne ventes at gå efter et "knæk" ved fem millioner kroner - eller måske mindre.
    
* Boligværdiskatten har siden 2002 været fastfrosset. Indtil et nyt system træder i kraft, formentlig efter 2020, skal grundskylden og ejendomsværdiskatten fastfryses i kroner og øre.
    
Kilder: Skatteministeriet, Jyllands-Posten.
    
/ritzau/