Overblik: Marius Youbis kamp for en uddannelse

Marius Youbis kamp for at blive uddannet ingeniør i Danmark begyndte i 2012. Her kan du få et overblik over den superstuderendes kamp for en uddannelse.

Tilbage i september 2012 begynder Marius Youbi at læse til elektronikingeniør på AU Herning. Han skal selv betale for uddannelsen, fordi han kommer fra et tredjeland. I januar 2013 får han derfor to rengøringsjobs, fordi han skal betale for studieafgifter for 2. semester. Studieafgifterne på 46.000 kroner for 1. semester lånte han af sin bror.

I oktober 2013 har Marius Youbi ikke længere råd til at betale alle sine udgifter, og han må derfor nøjes med at tage de fag, han har råd til. Han betaler derfra studieafgiften i små portioner. I maj 2014 får han at vide, at han ryger ud af Universitetet, hvis han ikke betaler for et helt semester inden den 1. september.

Som en konsekvens laver den tidligere sognepræst Erik Nikolajsen i juni 2014 en indsamling på 37.000 kroner, der betaler studieafgiften inden deadline. En måned senere betaler virksomheden Minkpapir A/S i Borbjerg nogle af Marius Youbis studieafgifter for 3. og 4. semester. Senere i november modtager han yderligere 93.000 kroner fra Jens Anker Andersen Fonden i Herning til studieafgifter for 4. og 5. semester.

I februar 2015 betaler han den bøde på 2500 kroner, han har fået som en konsekvens af at have arbejdet mere end 15 timer i nogle uger. I november 2015 skriver han kontrakt som ingeniørpraktikant hos KK Wind Solutions i Ikast.

En måned senere skriver Udlændingestyrelsen til Marius Youbi, at han ikke får forlænget sin opholdstilladelse, fordi han har arbejdet for meget. Han skal være ude af Danmark senest 8. januar 2016.

Senere i december skriver Marius Youbi i stedet kontrakt som lønnet ingeniør på KK Wind Solutions – og ikke længere som praktikant. Han indleverer derfor ansøgningen til en ny opholdstilladelse, men han skal stadigvæk rejse hjem til Cameroun, mens den behandles.

Som en konsekvens af, at han skal være ude af landet i starten af januar, fremrykker AU Herning hans eksaminer, så han kan bestå 5. semester. Han får 12, så han nu har ni 12-taller og fem 10-taller. Den 7. januar forlader han Danmark og rejser til Cameroun.

Den 29. januar får Marius Youbi besked på, at han har fået en ny opholdstilladelse i Danmark, og den 12. januar ankommer han igen til Danmark i Billund Lufthavn.

I mellemtiden har et bredt flertal i Folketinget vedtaget, at reglerne for udvisning af udenlandske studerende skal lempes.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.