Overblik: Forstå sagen om Frikirkepræsten

I dag er Frikirkepræsten fra Silkeborg blevet varetægtsfængslet i fire uger. Her er det samlede overblik over sagen.

Frikirkepræsten fra Silkeborg er blevet varetægtsfængslet i fire uger.
Frikirkepræsten fra Silkeborg er blevet varetægtsfængslet i fire uger.
Foto: TV MIDTVEST

Sagen om Frikirkepræsten fra 'Byens Kirke' i Silkeborg fik et nyt kapitel tirsdag, da han blev anholdt i Billund Lufthavn og fremstillet i grundlovsforhør onsdag eftermiddag. Men sagen går helt tilbage til 2010. 

I 2010 begyndte Midt- og Vestjyllands Politi at modtage anklager mod præsten om seksuel omgang med mindreårige. Oplysningerne var dog for sparsomme til, at politiet på dette tidspunkt kunne anholde ham. 

I 2011 forlader han landet og tager til USA for at starte en ny menighed op. 

I 2012 voksede antallet af anklager mod præsten, men der kom stadig ikke en sigtelse af præsten. 

Derefter lå sagen stille indtil begyndelsen af 2016, hvor flere unge stod frem og fortalte politiet om seksuelle overgreb begået af præsten. 

I september 2016 blev præsten anholdt i USA på nogle anklager om gambling og servering af alkohol til mindre-årige i delstaten Florida. 

Tirsdag den 7. marts 2017 blev han anholdt i Billund Lufthavn, efter han er rejst hjem fra USA. 

Onsdag d.en 8. marts 2017 blev han fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Viborg. Her blev han varetægtsfængslet i fire uger. 

Nøgenlege på præstens aflåste kontor

Bente Kjærskov har tidligere fortalt til TV MIDTVEST, at krænkelser af de unge var hverdagskost.

2:28
Offer: Nøgenlege på præstens aflåste kontor var normalt. 

- Der var sexlege med drenge, der skulle tage tøjet af. Jo mere de tog af, jo mere tilbad de Gud, forklarede hun den 23. maj 2016, da anklagerne mod præsten pludselig væltede frem.

Den fortælling bekræfter det tidligere frikirkemedlem, Daniel. Han og andre lederaspiranter skulle overfor frikirkepræsten bevise deres viljestyrke. På et aflåst kontor bad han dem derfor om at lave en kæde af deres tøj.

- Han siger, at vi må bruge alt tøjet. Men vi vælger at stoppe, mens vi stadig har underbukser på, forklarede Daniel, der ikke ønskede at få sit efternavn oplyst, den 30. maj til TV MIDTVEST.

Episoden blev gentaget og frikirkepræsten blev mere insisterende i sit ønske om, at drengene skulle være helt nøgne. Her sagde Daniel dog stop:

2:00
Silkeborg Kommune: Vi kunne have ageret tidligere

- For det første var det for grænseoverskriden overfor mig. Men jeg tænkte også, at der foregik nogle ting, som der ikke skulle foregå. For hvorfor skal man lege sådan nogle lege i Guds hus?

Politiet og Silkeborg Kommune havde på daværende tidspunkt kendt til anklagerne om misbrug i seks år. Allerede i 2010 begyndte anmeldelserne nemlig at dukke op, ligesom enkelte tidligere medlemmer i forskellige medier fortalte om krænkelser af seksuel karakter.