Bedre Psykiatri: Overbelægning skyld i for tidlig udskrivning

Formanden for Bedre Psykiatri i Holstebro har flere eksempler på, at patienter bliver udskrevet for tidligt på grund af overbelægning.

Keld S. Laursen fra Bedre Psykiatri mener, at regeringen spiller hasard med de psykiske syge.
Keld S. Laursen fra Bedre Psykiatri mener, at regeringen spiller hasard med de psykiske syge.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Regionspsykiatrien Vest med afdelinger i Herning og Holstebro har en gennemsnitlig overbelægning på 110 procent. Det betyder blandt andet, at flere patienter må dele stue. En situation, der har stået på i hele 2018 og ser ud til at fortsætte i 2019. Pårørendeforeningen Bedre Psykiatri mener, at konsekvensen af overbelægningen er, at patienterne bliver udskrevet for tidligt.

- Gang på gang hører vi, at nogle bliver sendt hjem for tidligt, fordi der ikke er plads, fortæller Keld S. Laursen, der er formand for Bedre Psykiatri i Holstebro.

Flere eksempler fra pårørende

Hver måned mødes han med andre pårørende til psykiatriske patienter, som har flere eksempler på konsekvenserne af overbelægningen – blandt andet fra en mor, hvor datteren skulle udskrives:

- Og så bliver datteren spurgt; hvis du nu lover at lade være med at begå selvmord, så kan du få lov til at komme hjem, fordi de havde ikke flere pladser, så der var nogle, der skulle sendes hjem. Og der røg moren op i det røde felt, for det kan en psykisk syg ikke love, forklarer Keld S. Laursen.

0:32
Keld S. Laursen fortæller her om endnu et eksempel på for tidlig udskrivelse på grund af overbelægning.

Keld S. Laursens egen datter er selv psykisk syg og Bedre Psykiatri i Holstebro har omkring 100 medlemmer, så han kender forholdene hos Regionspsykiatrien Vest:

- Jeg har så ondt af det personale på afdelingen, der nødt til at sortere hele tiden og så sende nogle hjem, som måske er raske nok til at sende hjem. Det presser personalet, når de hele tiden har arbejdet med at skulle sortere, hvem der kan sendes hjem, og et presset personale er ikke i stand til at yde den samme hjælp til personerne, mener Keld S. Laursen.