Ost under jorden i Hjerm

Thise Mejeri har søgt Struer Kommune om lov til at lagre ost i den gamle kalkmine i Hjerm

Vi kender grubeost fra kalkminerne i Daugbjerg og Mønsted. Men står det til Thise Mejeri, vil vi også snart se en ost, der stammer fra kalkminerne i Hjerm ved Struer.

Thise Mejeri, og landmanden der ejer de gamle kalkminer, vil sammen forsøge at lave et ostelager i Hjerm.

- En kalkmine er det eminente sted at lagre ost. Der er en konstant temperatur og fugtighed, der gør ostene rigtig gode. Stabile forhold er vigtige, siger Poul Pedersen, direktør for Thise Mejeri.

Sendt i høring

Mejeriets planer er nu sendt i offentlig høring, og hvis naboerne til kalkminen ikke har noget i mod det, håber mejeriet på at kunne gå i gang med produktionen af ost inden et år.

- Det er vigtigt for os, at lokalområdet bakker op om planenerne. Men min fornemmelse er, at der er en positiv stemning omkring projektet, fortæller Poul Pedersen.

Plads til flagmusene

Driften i Hjerm Kalkmine blev nedlagt i 1940'erne, og siden har kalkminen været overvintringssted for flagermus.

Og der skal stadigvæk være plads til flagermusene i kalkgruben, selvom minen fremover også skal bruges som ostelager. Halvdelen af minen bliver fredet tilholdssted for flagermusene.

Normalt er klakminerne i Hjerm lukket for offentligheden, men TV/MIDT-VEST besøgte kalkminerne i 2002. Se indslaget her: