Ost lokker flagermuse til Hjerm

Flagermuse er vilde med lugten af ost. I hvert fald har et ostelager i Hjerm Kalkmine fået flagermusebestanden i minen til at vokse.

God ost falder i manges smag. Og i et ostelager i Hjerm Kalkmine har netop lugten af ost betydet, at bestanden af flagermuse er eksploderet. I december 2013 begyndte Thise Mejeri at lagre oste i Hjerm Kalkmine, men i stedet for at jage de mørkeglade dyr væk fra minen, blev der i stedet taget hensyn til de fredede flagermus. Kalkminen blev opdelt i to rum, ét til ostene og ét til flagermusene, der blev skabt mindre træk og særlige indflytningshuller. Det har nu resulteret i flere flagermus, og ved seneste optælling var der 72 overvintrende flagermus, mens der i 2011 og 2013 var henholdsvis 21 og 44 flagermus.

- Det her er et rigtig godt eksempel på, at naturbeskyttelse og gode rammer for erhvervslivet ikke behøver at være hinandens modsætninger. Hvis vi samarbejder om at finde en løsning, der tager hensyn til både naturen og virksomhederne, så er der plads til begge dele. På den måde kan vi være attraktive for både virksomheder og medarbejdere, som gerne vil bosætte sig her og have glæde af vores nærhed til fjorden og naturen, siger Per Jakobsen, Formand for Teknik- og miljøudvalget i Struer Kommune.

I 1990'erne bad ejeren af Hjerm Kalkmine om tilladelse til at lave et ostelager, men fik dengang et afslag af daværende Ringkøbing Amt. Da Struer Kommune i 2013 modtog en ny ansøgning, hvor der blev taget hensyn til flagermusene, blev ostelageret godkendt, og det kommer nu både flagermuse og ostespisere til gode.