Optimisme blandt flere mælkeproducenter

Selvom mange mælkeproducenter i øjeblikket er voldsomt trængte af de lave mælkepriser, er der flere steder tro på tingene.

Køer

Lige nu oplever de danske mælkeproducenter en af de værste kriser i mange år. Siden EU sidste år ophævede mælkekvoterne, er prisen på producenternes mælk styrtdykket. Alligevel viser en ny undersøgelse fra landbrugets videnscenter SEGES, at omkring en tredjedel af landmændene tror så meget på fremtiden, at de vil udvide produktionen af mælk. 

- I forhold til 2014 forsøger vi at producere halvanden millioner kilo mælk mere. Det, vi har gjort, er, at vi har købt nogle ekstra malkerobotter, der har givet mere plads til vores køer. Samtidig gør det, at vi får lidt ekstra køer, men også en øget produktion, siger Anders Nørregaard, mælkeproducent fra Hoager, og fortsætter.

- Det er en gylden mulighed, der er kommet, siden kvoterne er forsvundet. At man kan forøge sin produktion til 110 procent gør, at jo mere mælk vi kan få ud af den samme stald, desto billigere bliver den.

De øgede kilo mælk på markedet vil være med til at presse flere i forvejen trængte mælkeproducenter, men det er et vilkår, man må leve med.

- Det er kynisk og ikke særligt solidarisk, hvis man tænker på sine kollegaer. Derfor har vi brug for en politisk løsning i EU - en tilpasningsordning, hvor man indbringer et værktøj, der går ind og reducerer mælkemængden i de tider, hvor mælkeprisen ikke er fornuftig nok, siger Rick van Heesch, mælkeproducent fra Vridsted.

Mælkeproducenterne får i øjeblikket under to kroner for en liter konventionel mælk.