Optagelseshjem bekymret over alkoholpåbud

Det vækker frustration hos Møltrup Optagelseshjem, at et socialtilsyn har indskærpet beboeres ret til at drikke alkohol.

Møltrup Optagelseshjem 1
Foto: Jacob Krogsgaard Nielsen, TV MIDTVEST

De har i forvejen nok at slås med på Møltrup Optagelseshjem i Midtjylland. Et hjem for mænd, der i en periode har behov for støtte i livet, for eksempel til at kvitte et alkoholmisbrug.

Men i går henvendte flere beboere sig til forstander Ebbe Larsen, bekymrede over en sag, der, hvis den danner præcedens, vil være "en meget sublim måde at lukke Møltrup på", ifølge Ebbe Larsen. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I Vorbasse, en time mod syd, har et lokalt Blå Kors-botilbud nemlig fået indskærpet fra det såkaldte Socialtilsyn Nord, at beboerne på botilbuddet har ret til at drikke alkohol på værelset. Også selvom beboerne underskriver en samtykkeerklæring om, at de ikke ryger og indtager alkohol under deres ophold. Men det strider mod borgernes selvbestemmelsesret, lyder det.

I onsdags i denne uge blev anmærkningen blåstemplet af Ankestyrelsen. Til stor frustration for Blå Kors, men også for andre botilbud.

Tilsynet med botilbuddene sker som følge af Serviceloven, der omfatter både private og offentlige behandlingstilbud. Alle Blå Kors’ centre er omfattet af Socialtilsyn Nord, mens Møltrup Optagelseshjem hører under Socialtilsyn Midt.

Alligevel vækker afgørelsen bekymring i Møltrup, hvor der hersker nultolerance over for indtag af alkohol og stoffer.

- Grunden til, at jeg ryger op af stolen, er, at da der blev indført de her tilsyn, blev det gjort med begrundelsen, at der skulle være ens regler og standarder over hele landet. Og de standarder skal selvfølgelig håndhæves. Så enten skal Region Nord retledes, eller også skal de andre regioner følge trop, siger Ebbe Larsen til Kristeligt Dagblad.

Han har dog hidtil har fundet tilsynet i sin region, Socialtilsyn Midt, meget kompetent.

Generalsekretær i Blå Kors, Christian Bjerre, forstår bekymringen. Når Socialtilsyn Nord regulerer alle Blå Kors’ afdelinger, "kan man jo ikke have en naboinstitution under et lokalt tilsyn, som har en anden lovfortolkning", siger han.

I Folketinget har socialudvalgsmedlemmet Anni Matthiesen (V) over for DR udtalt, at hun vil "tage en drøftelse" om sagen med socialminister Mai Mercado (K).