Opråb: Der er brug for friskoler på landet

En friskoleformand siger, at der er brug for friskoler på landet, mens de Frie Skolers Lærerforening mener, at de grundlæggende skal være et alternativ til folkeskolen.

Undervisning

Når kommunen lukker den lokale folkeskole, kan den eneste erstatning være, at lokalsamfundet åbner en friskole.    

Det mener formanden for den friskole, som åbnerede sidste år i Hundelev i Nordjylland, efter den lokale folkeskole lukkede.
    
Det er dog ikke altid en ubetinget god ide, mener de Frie Skolers Lærerforening. De mener, at friskoler helt grundlæggende skal være et alternativ til folkeskolen og ikke en erstatning.
    
Ifølge formanden for Friskolen for Hundelev og Omegn, Susan Ohrt, kan man i små lokalsamfund blive nødt til at åbne friskoler, når den lokale folkeskole lukker.
    
- Der er rigtig, rigtig langt over til den næste skole. Det tager 50 minutter med skolebussen. Det synes vi, er for lang tid for børn på seks år. Det tror jeg, at rigtig mange forældre vil give os ret i, siger Susan Ohrt.
    
Det kan godt være, at friskolen er åbnet som erstatning for den lukkede folkeskole, men ifølge Susan Ohrt er Hundelev friskole ikke det samme som en folkeskole.
    
- Vi er en lille skole. Det er en kontrast til kommunernes folkeskolepolitik, hvor de har valgt at gøre skolerne større og større, siger hun.
    
Ifølge tal fra Frie Skolers Lærerforening åbner der på landsplan indtil videre ni friskoler i år.