Opfordring fra region: Hæv prisen på cigaretter til 100 kroner

Et udvalg i Region Midtjylland sender en bøn til regeringen om at sætte prisen på en pakke cigaretter markant op.

cigaretter
Foto: Bardur Eklund / Ritzau Scanpix

Det skal koste 100 kroner, hvis man ønsker at købe en pakke cigaretter i Danmark. Det mener Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland i hvert fald. Det opfordrer i dag Sundhedsministeren til at gå ind i kampen for at få cigaretpriserne op.

- Vi ser jo desværre, at unge mennesker stadigvæk starter med at ryge, og jeg tror på, at vi med den her opfordring til Sundhedsministeren kan få reduceret antallet af rygere ret så kraftigt, siger Henrik Fjeldgaard, der er formand for Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland.

Udvalget består af praktiserende læger samt repræsentanter fra kommuner og region. Det midtjyske udvalg ønsker, at priserne på tobak kommer op på et niveau, så de matcher Norge og England, hvor cigaretpakker koster ca. 100 kroner. 

For at det ønske skal gå i opfyldelse kræver det, at folketingspolitikkerne tager emnet op, og her er man heller ikke afvisende over for en prisstigning.

- I Venstre synes vi, det er en rigtig god idé at hæve priserne, men jeg tror, man skal være varsom med, hvor man lægger niveauet. Vi ved fra Norge, hvor en pakke cigaretter koster omkring 90 kr., at der har man set et stort antal illegale cigaretter. Det kan vi også risikere herhjemme, og det duer ikke, siger Jane Heitmann, der er sundhedsordfører i Venstre.

I regionen mener man dog, at situationen er så alvorlig, at der skal handles nu.

- Cigaretter i Tyskland er i dag to-tre kroner dyrere end herhjemme, og det skulle undre mig, hvis man ikke også i Tyskland fandt ud af at sætte priserne op, for vi vil jo allesammen sundheden det bedste. Hvis vi vil noget alvorligt, så bliver vi nødt til at gøre noget nu, siger Henrik Fjeldgaard.

Den 26. oktober skal Sundhedskoordinationsudvalget fra Region Midtjylland mødes med de 4 andre udvalg fra de andre regioner for at diskutere initiativer, der skal styrke folkesundheden.