Opfinder: Dom kan ikke opfyldes

Opfinder Poul Jakobsen er dømt til at fjerne drænrør ved Hvide Sande. Men det er teknisk umuligt at gøre, siger han.

130123PoulJakobsen.jpg

Den 69-årig opfinder Poul Jakobsen er ved Vestre Landsret blevet idømt bøder for drænrør, han har sat op langs Vestkysten. 

Poul Jakobsen selv og hans firma skal hver betale en bøde på 20.000 kroner. Hvis rørene ikke er fjernet inden sommeren, skal firmaet desuden betale månedlige tvangsbøder.

Men dommen bliver umuligt at efterleve, forklarer Poul Jakobsen.

- De rør sidder mere end to meter nede i stranden, de kan ikke findes. Derfor kan jeg umuligt opfylde dommen, siger Poul Jakobsen.

Drænrørene kaldes Ecobeach. Det er blå plastikrør på halvanden meter. De skal forhindre havet i at æde sig ind på stranden.

Poul Jakobsen mener, at hans drænrør er både billigere og mere effektive end den traditionelle kystbeskyttelse. 

I 2004 indgik opfinderen en aftale med Transportministeriet. Han fik lov til som forsøg at sætte rørene op på en strækning på seks kilometer ved stranden ved Hvide Sande. 

Forsøget skulle køre i tre år. I 2007 vurderede to eksperter, at rørene ikke havde en effekt. Den 69-årige søgte om tilladelse til at sætte flere rør op, men det blev afslået. 

Transportministeriet pålagde ham at fjerne rørene. Men i januar 2013 satte han flere rør op. Derefter blev han meldt til politiet. 

Poul Jakobsen vil nu klage over dommen. Da han altså mener det er teknisk umuligt efterleve den.