De skal ’gå i krig’: Opbakning til flere kvinder i bestyrelser

Dansk idrætsforbund vil have flere kvinder i bestyrelser, og det er godt, mener Stine Bosse. Mænd og kvinder kan nemlig noget særligt sammen.

Stine Bosse har mange års erfaring fra bestyrelsesposter i flere store virksomheder.
Stine Bosse har mange års erfaring fra bestyrelsesposter i flere store virksomheder.
Foto: Torkil Adsersen / Ritzau Scanpix

Dansk Idrætsforbund vil øge andelen af kvinder i bestyrelser. Både i de enkelte foreninger under forbundet og i hovedbestyrelserne. Den melding mødes positivt af blandt andre Stine Bosse, der har stor bestyrelseserfaring fra blandt andet Allianz og TDC.

Hun mener, at det er godt, at Dansk Idrætsforbund kan se fordelen i at have både mænd og kvinder i bestyrelserne.

- Når mænd og kvinder arbejder sammen, løftes evnen til at se innovativt, til at skabe forandring og til at se muligheder. Det er forskelligheden, der gør, at det er godt, siger Stine Bosse til TV MidtVest.

Hun lægger vægt på, at man ikke skal vælge kvinder bare for at vælge kvinder. Eller vælge mænd for at vælge mænd for den sags skyld.

De skal vælges for samarbejdets skyld.

- Mænd og kvinder kan noget andet sammen end hver for sig. Kvinder kan ikke noget, mænd ikke kan. Det ville være en stereotyp opstilling. Men vi er anderledes, siger Stine Bosse.

Beslutningen om flere kvinder i DIF-bestyrelser bakkes også op af Charlotte Sahl-Madsen, der er administrerende direktør i Børnenes Hovedstad.

- Alle bestyrelser bør tilstræbe mangfoldighed – herunder balanceret repræsentation af begge køn. Idrætsforeninger har begge køn som medlemmer, så det er da ganske naturligt at bestyrelserne bør afspejle dette, skriver hun i en mail ti TV MidtVest.

Skal bare gå i krig

Lige nu er 42 procent af alle medlemmer i Dansk Idrætsforbund kvinder. På bestyrelsesniveau i foreninger udgør kvinderne 38 procent, mens det tal for hovedbestyrelser under Dansk Idrætsforbund er på 23.

Og det skal laves om, mener Stine Bosse. Hun har derfor et råd til de kvinder, der overvejer at søge mod bestyrelserne.

- Hvis man ellers har skaffet sig tid og kan få det til at hænge sammen, så skal man huske som kvinde, at man ikke behøver at skulle kunne det hele fra start. Man kan lære henad vejen. Og så er det ellers bare at gå i krig.

2:17
Her kan du se et indslag om, at DIF ønsker om flere kvinder i landets idrætsforeninger.

Kan gavne både karriere og privatliv

Hvis man som kvinde vælger at gå ind i en bestyrelse, er det ikke kun en her og nu-investering. Det kan gavne på sigt i arbejdslivet og i privatlivet.

Det viser nemlig engagement, fortæller Stine Bosse om de rekrutteringsprocesser, hun selv har været med til.

- Det kan være godt senere i karrieren at have deltaget i bestyrelser. Det er ikke afgørende, men det kan aldrig trække ned at vise særligt engagement. Og så får man også erfaring.

Charlotte Sahl-Madsen lægger vægt på, at man udvikler sine kompetencer at være en del af en bestyrelse. Og så kan det være andet end blot hårdt arbejde.

- Både kvinder og mænd kan dels bidrage til dels profitere af bestyrelsesarbejdet. Det at arbejde for en større sag, at samarbejde med et team, at udfordre og lade sig udfordre, at få nye indsigter, at argumentere for sit standpunkt, at tage ansvar, at lytte, forstå og derefter træffe en beslutning. Der er simpelthen så mange gevinster og fordele ved bestyrelsesarbejdet.

- Der er således mange kompetencer og erfaringer fra bestyrelsesarbejdet, man kan overføre til både ens arbejde og privatliv. Og så er det ofte vældig sjovt.