Opbakning til beboere i Utzon-huse: Politiker vil arbejde for lokalplan

Beboerne i de unikke Utzon-huse i Skjern har længe arbejdet for en lokalplan, der sikrer husenes udseende fremover. Kommunen har tidligere sagt, at beboerne selv skulle betale. Men nu vil udvalgsformand arbejde for en lokalplan.

Torben Sørensen bor i et af de unikke rækkehuse i Skjern, der er tegnet af Jørn Utzon. Han er glad for, at der nu er udsigt til en lokalplan, der sikrer husenes ensartede udtryk.
Torben Sørensen bor i et af de unikke rækkehuse i Skjern, der er tegnet af Jørn Utzon. Han er glad for, at der nu er udsigt til en lokalplan, der sikrer husenes ensartede udtryk.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

I et villakvarter i Skjern ligger 21 små rækkehuse, som er tegnet af den verdensberømte arkitekt Jørn Utzon. De rødstenede huse har et særligt, ensartet udtryk, og det vil beboerne gerne bevare og sikre sig, at der forbliver sådan i fremtiden.

Derfor har de siden 2012 kæmpet for at få en lokalplan, der netop sørger for, at husenes udtryk ikke må ændres.

- Sådan som det er nu, så kan folk faktisk gøre, som de vil. De kan vandskure. De kan lægge nyt tag på og andre tagrender. Det er vigtigt, at vi bevarer helhedsindtrykket, siger Torben Sørensen, der er bor i et af de særlige rækkehuse. 

Sagen gik dengang i stå, fordi kommunen sagde, at husejerne selv skulle betale for udarbejdelsen af en lokalplan. Men nu er der opbakning til beboernes ønske fra formanden for kommunens Teknik- og Miljøudvalg. 

- Jeg kan godt forstå, at de rigtig gerne vil bevare det her, som jeg nu har set for første gang i dag. Det ser rigtig spændende ud, og jeg er sikker på, at vi med beboerne og kommunen finder en løsning på det her. 

Og hvad vil det sige?

- Det vil sige, at vi går ind og hjælper til med den lokalplan, forsikrer John G. Christensen (A). 

Så selvom beboerne i første omgang har fået afslag på hjælp, så tyder det altså nu på, at der kommer en lokalplan, uden at beboerne selv må til lommerne.

- Kommunen har også interesse i at bevare nogle områder. Vi har gjort det i Tarm, hvor også kommunen går ind og tager over, hvor der ikke rigtig er nogle andre til at betale. Men vi har stadigvæk en interesse i at nogle områder bliver bevaret. Det har vi bestemt også her, forklarer den socialdemokratiske formand. 

De 21 huse på Østervang i Skjern.
De 21 huse på Østervang i Skjern.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Rækkehusene blev opført i 1957, og Jørn Utzon tegnede altså husene i Skjern, umiddelbart inden han blev verdensberømt for Operahuset i Sydney.

- Jeg synes da, at det er godt, at politikerne har fået øjnene op for det her. En så stor arkitek - det skal vi da bevare her i Skjern, siger Torben Sørensen. 

Og nu er det unikke ved husene altså også nået ind i byrådssalen. 

- Det er da helt specielt for Skjern at have sådan noget liggende. Og det har kommunen også en interesse i at få hjulpet til med at bevare, siger John G. Christensen. 

Han vil nu tage sagen op i kommunen. En eventuel lokalplan skal ud i offentlig høring, før politikerne kan træffe den endelige beslutning.

 

2:21
John G. Christensen vil arbejde for en lokalplan, der skal sikre Jørn Utzons rækkehuse i Skjern.

 

4:26
Se et længere indslag om de 21 Utzon-rækkehuse på Østervang i Skjern her.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST