Ny FN rapport: Op mod en million arter er truede i naturen

En ny FN-rapport tegner et dystert billede af menneskets påvirkning på naturen. Mellem 500.000 og en million arter er truede.

Ensiablåfuglen er ved at forsvinde fra den danske natur. Nationalpark Thy er en af de få steder, den har tilbage at leve i.
Ensiablåfuglen er ved at forsvinde fra den danske natur. Nationalpark Thy er en af de få steder, den har tilbage at leve i.
Foto: TV MIDTVEST

Forskerne kalder det den 6. massedød. Menneskets påvirkning af naturen, der allerede har udryddet mange arter og som lige nu truer en halv til en hel million arter i naturen. 

For eksempel er både haren og odderen truede pattedyr i Danmark.

- Det bliver bare meget mere fattigt og farveløst, hvis alle de her dyr forsvinder, siger Anna Gudrun Worm der er naturprojektleder i Nationalpark Thy.

I Nationalpark Thy findes noget af den eftertragtede natur, der skal være med til at redde arter fra udryddelse. 24.000 hektarer vild natur. 

- Jeg synes, det er enormt trist. Der er mange danske sommerfugle, der er i tilbagegang. Altså helt ekstrem tilbagegang. hvert eneste år forsvinder de fra levesteder. Det synes jeg, er uendelig trist, siger Anna Gudrun Worm. 

- Man udnytter helt ud til grænsen og gerne lidt til i stedet for at give plads til naturen. I stedet for at lade de der ukurante hjørner være på markerne, siger Anna Gudrun Worm.

3:16
To tredjedele af Danmarks areal er opdyrket. Og skal nogle af alle de truede arter reddes, er der ifølge forskerne brug for mere uberørt natur.

Løsningen er plads - masser af plads

En ny FN rapport på hele 1.800 sider blev i dag præsenteret i Paris. Den globale biodiversitet er i krise, og imod en million planter og dyrearter er truet af udryddelse. 

- Siden 1992 er tabet af biodiversitet forøget, sagde forskeren Robert Watson blandt andet på konferencen i Paris. 

Rapporten skal bruges til vende udviklingen. Indtil videre er 130 lande tiltrådt samarbejdet, men allerede i 1992 indgik landene en aftale om at forbedre biodiversiteten. Den blev opdateret i 2010, men målsætningen er langt fra nået.

- Jeg tror nok, vi må sige, at hvis udviklingen får lov til at fortsætte, som den er nu, så kommer vi alle sammen til at lide en eller anden form for afsavn i fremtiden, siger Anders Sanchez Barfod, der er lektor for Bioscience på Aarhus Universitet. 

Hverken i rapporten eller i Nationalpark Thy står der ingen tvivl om, hvad der skal til for at vende udviklingen. 

-  Man kan sørge for at give plads til naturen. Masser af plads til naturen. Det arbejder vi rigtig meget med her i Nationalparken. At skabe store sammenhængende naturområder, og så prøve at sætte de naturlige dynamikker i gang, siger Anna Gudrun Worm.  

- Det kræver, at vi dropper lidt af det nytteprægede natursyn. Mange har den tilgang, at der kan nærmest ikke være en kvadratmeter i haven, hvor man ikke har planlagt og tilrettelagt. Og det samme i landbruget, hvor der bliver gjort alt for at bekæmpe det, som bliver kaldt ukrudt, som kan være værdifulde nektarplanter for insekterne.