Omstridt leder i børnekræft-forening bliver siddende

De havde blandt andet krævet lederens afgang. Men fire medlemmer af Forældre Med Kræftramte Børn gik fra generalforsamlingen med uforrettet sag.

Fire kritiske medlemmer af FMKB havde krævet Kurt Hansens afgang. Det skete ikke.
Fire kritiske medlemmer af FMKB havde krævet Kurt Hansens afgang. Det skete ikke.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Det var skuffelse og ikke lettelse, der prægede fire kritiske medlemmer af Forældre Med Kræftramte Børn, da de søndag forlod generalforsamlingen i den meget omdiskuterede forening.

Ud over at kræve lederen Kurt Hansens afgang, havde de fire medlemmerne før generalforsamlingen stillet forslag om, at foreningen skulle bruge en langt større andel af pengene til foreningens formål. Samtidig krævede de mere gennemsigtige regnskaber. Men de kritiske medlemmer måtte gå fra generalforsamlingen med uforrettet sag.

- På vegne af de danske børnekræftfamilier går jeg ud med en ærgerlig følelse over, at vi ikke kan få klare svar på, hvad pengene går til, at vi ikke kan få klare svar på, hvordan man forvalter de indsamlede midler, siger Mikael Houe, der er revisor og far til en kræft ramt dreng.

4 mod 31

Der var ifølge de fire kritiske medlemmer mødt yderligere 31 stemmeberettigede op til generalforsamlingen, men ingen af dem ønskede at bakke op om forslaget om at hæve andelen af penge, som går til de kræftramte børn, eller at lederen Kurt Hansen burde gå af.

5:42
Se hele interviewet med Kurt Hansen

- Jamen jeg synes jo fortsat, det er alt for få penge. Der er alt for mange penge, der ikke går til de kræftramte børn – alt for mange penge der går til alt muligt andet, og det var der ikke opbakning til at ændre på, siger Helene Rosenbrandt, der er mor til et kræftramt barn.

Et forslag ville ændre andelen af penge til kræftramte børn fra de nuværende 53 % til 80 %. Til det siger lederen af Forældre Med Kræftramte Børn.

- Vi er stolte af det resultat, vi har lavet, og vi prøver selvfølgelig på at gøre den procentsats bedre hele tiden. Det er klart, det er både bestyrelsens og mine intentioner, fortæller sekretariatsleder Kurt Hansen.

- Så siger du, man kan jo ikke leve af procenter  - man kan kun leve af det antal kroner, du står med i hånden, og det er det største nogensinde, fastslår Kurt Hansen.

Bagmandspolitiet på sagen

Ifølge de kritiske medlemmer stod de alene med bekymringerne om gennemsigtigheden i foreningens regnskaber og det faktum, at foreningen netop nu undersøges af bagmandspolitiet.

Det slår mig lidt, hvor lidt kritisk man rent faktisk forholder sig til regnskab og økonomi i foreningen, fortæller Kristine Mondorf, der i 2016 stod frem i Jyllands-Posten med bekymringer om foreningen.

Hvordan var det for dig at sidde derinde?

- Jamen jeg synes da, det er specielt at sidde på første række og vide, at der bag ved én sidder 31 andre, som jo synes, at man i virkeligheden ikke skulle være kommet til den her generalforsamling, siger Kristine Mondorf.

8:48
Se de tre interview med kritikerne af FMKB

Afviser at fremlægge gamle regnskaber

Til kritikken om uigennemsigtigheden af regnskaberne siger Kurt Hansen

- Det har vi også rettet op på, og der er stadig områder, vi kan forbedre os på, men det er jo en løbende proces. Vi anerkender, at vi er nået et rigtigt stort skridt, og det giver kritikerne os også ret i. Vi kan altid blive bedre til det, vi laver. 

Kurt Hansen  afviser dog at lukke mere op for tidligere regnskaber.

- De er jo lavet, og de er afleveret der, hvor de skal.

Men kan I ikke gøre dem mere gennemsigtige?

- Ikke da de gamle regnskaber, afviser Kurt Hansen.

De fire kritiske medlemmer fortsætter kampen for at skabe mere klarhed over foreningens regnskaber, på trods af at hverken bestyrelsen eller de andre fremmødte medlemmer ser nogen grund til at sætte spørgsmål ved driften af foreningen. 

- Jeg synes, at det bør give meget, meget kraftig stof til eftertanke, at man tilsyneladende ikke har været i stand til at svare på en måde, så indsamlingsnævnet har været tilfreds men har været nødt til at inddrage politiet i det, og jeg kan slet ikke forstå, at folk ikke forholder sig til det, siger Kristine Mondorf.

Familier Med Kræftramte Børn er Danmarks største og ældste børnecancerforening. Hvert år samler de mange millioner ind til familier med kræftramte børn.

Sidste år gik 28 af i alt 52 mio. kroner til det gode formål.

TV MIDTVEST har tidligere bragt dette indslag om foreningen.