Omstridt gelænder skal væk - men så bygger gelænderbanden bare et nyt

En gruppe furboere er endnu engang klar til civil ulydighed. De vil rejse et nyt gelænder på Bette Jenses Hyw på Fur, når det gamle bliver fjernet.

Gelænderet på gravhøjen skal væk, mener Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Gelænderet på gravhøjen skal væk, mener Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Den mest omtalte gravhøj i Midt- og Vestjylland kommer nu endnu engang i fokus.

Miljø- og Fødevareklagenævnet har sagt nej til en ansøgning fra Skive Kommune, som havde søgt om en dispensation, så et ulovligt gelænder på Furs højeste punkt - den fredede gravhøj Bette Jenses Hyw - kunne blive stående. 

Afslaget fra klagenævnet betyder, at Skive Kommune nu skal fjerne gelænderet.

Men når det sker, er en gruppe furboere, som går under navnet gelænderbanden, klar til at tage loven i egen hånd og rejse et nyt gelænder.

- Det har vi helt sikkert planer om, og der er mange, der har tilbudt at komme og hjælpe, siger Anton Simonsen, der er med i gelænderbanden.

I så fald vil det være anden gang, gelænderbanden griber til civil ulydighed. Det gelænder, der står på gravhøjen nu, satte gruppen op i 2017 efter, at myndighederne havde fjernet det, der stod der i forvejen.

- Vi kan ikke undvære det gelænder, siger Anton Simonsen.

Gelænder-banden er klar til at gå i aktion igen, siger Anton Simonsen.
Gelænder-banden er klar til at gå i aktion igen, siger Anton Simonsen.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Gelænderbanden og mange andre på Fur mener, at der skal være et gelænder for at hjælpe de gangbesværede, der vil op på gravhøjen for at nyde den fantastiske udsigt.

- Klagenævnet har truffet en tåbelig beslutning. De burde nok komme på besøg her på øen for at få deres principper til at passe til virkeligheden. Vi står ved en af de mest besøgte gravhøje her i landet. Der kommer årligt godt 200.000 turister til Fur, og de fleste af dem vil op på toppen af øen for at nyde den fantastiske  udsigt, siger museumsinspektør John Bertelsen fra Fur Museum.

Naturhistoriske interesser

Han mener, at det vil slide kraftigt på gravhøjen, hvis man fjernet gelænderet.

- Så er der folk, der ikke tør gå op ad trappen, fordi trinene er glatte, og så vil de gå ved siden af trappen, siger han.

Det er ikke lykkedes TV MIDTVEST at få en kommentar fra Miljø- og Fødevareklagenævnet, men da det første gelænder skulle fjernes i 2014, sagde ankechef Line Theil Elikofer til TV MIDTVEST:

- Man ønsker at værne om fortidsminder, og at de står på en sådan måde, at man kan forstå deres oprindelige funktion. Og her har nævnet altså vurderet, at gelænderet gør trappekonstruktionen mere synlig og dominerende, og at det er i strid med de naturhistoriske interesser.

Formanden for Skive Kommunes teknik- og miljøudvalg, Jens Peder Hedevang (V), siger, at kommunen selvfølgelig overholder landets love og fjerner gelænderet, når nu ankenævnet kræver det. Men han forstår ikke beslutningen.

- Det et helt forkert, at sådan et enkelt gelænder ikke må hjælpe gangbesværede op på Bette Jenses Hyw. Det er uforståeligt, mener han.

Hvornår kommunen fjerner gelænderet, tør han endnu ikke sige.

2:40
Se indslag om gelænderkampen her.