Omsætningen truet: Havne kræver dybere sejlrende

Mange moderne coasterne stikker så dybt, at de har svært at anløbe havnene.

2:08
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Hvis havnene i den vestlige del af Limfjorden skal udvikle forretningen, er det bydende nødvendigt, at fjordens sejlrende bliver uddybet.

Sådan lyder budskabet fra en række aktører på havnene.

- Havnene lukker, hvis vi ikke kan få de skibe ind, der skal til. Så det er både et spørgsmål om at vækste lidt, men på længere sigt er det også et spørgsmål om, at vi kan blive ved med at være her, siger formanden for Sammenslutningen af vestlige Limfjordshavne, Jens Peter Hedevang til TV MIDTVEST.

Hedevang peger på, at mange moderne coastere stikker så dybt, at de har svært ved at anløbe havne som Struer, Nykøbing og Skive. 

Investering på 60-70 millioner
 

Staten har ifølge Hedevang garanteret en sejlrende fra Thyborøn til Aalborg med fire meters dybde. Havnene ser gerne en dybde på fire en halv til fem meter. 

Sådan en uddybning vil koste mellem 60 og 70 millioner kroner, og det vil være en god investering, mener havnene.

- Vandet kan ikke slides op. Det lukker sig bare efter skibet, og du kan ikke se, at det har været der. Derimod er trængslen på landevejene jo en daglig gene for mange, siger Jens Peter Hedevang.

Formanden for Holstebro-Struer Havn, Struers borgmester Mads Jakobsen, bakker op om ønsket. Havnen mistede for et år siden sin olieomsætning.

- En uddybning vil betyde, at vi får mulighed for at få nogle større skibe ind med mere og anderledes gods, end det vi kan håndtere i dag. Med fire meters dybde er der nogle skibe, der kan komme ind, og hvis de stikker fire meter og 25, så kan de altså ikke, siger Mads Jakobsen.

Der er foreløbig sat penge af til en forundersøgelse af mulighederne for en uddybning.