Nu begynder arbejdet på gravhøj: Omdiskuteret trappe og gelænder udskiftes

Gelænderbanden vil ikke udelukke, at der kommer et gelænder på den nye trappe på Bette Jenses Hyw.

Arbejdet med at udskifte den gamle trappe med en ny og bredere én begyndte mandag.
Arbejdet med at udskifte den gamle trappe med en ny og bredere én begyndte mandag.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Nu bliver der skrevet endnu et kapitel i den efterhånden lange historie om et omstridt gelænder på gravhøjen Bette Jenses Hyw på Limfjordsøen Fur.

Mandag formiddag tog Skive Kommune hul på arbejdet med at fjerne trappen, der går fra bunden til toppen af højen. Kommunen har nemlig fået tilladelse til, at den gamle trappe må erstattes af en ny og bredere én. 

- I forhold til den gamle trappe, hvor vangerne gik nede i jorden og var fastgjort med nogle pæle, som ikke er tilladt i dag, så bliver det her en flydende trappe. Vi har lagt nogle granitblokke, hvor vangerne bliver lagt ovenpå, og så bliver trinene fastgjort dertil, fortæller Ole Rudbech, der er specialarbejder i Skive Kommunes Park og Vej-afdeling.

- Førhen var den cirka 80 centimeter bred, nu bliver den halvanden meter bred, og så skulle vi gerne kunne undgå gelænderet. 

2:15
Se video: Skive Kommune gik i dag i gang med at bygge en ny trappe op ad den efterhånden landskendte gravhøj - Bette Jenses Hyw på Fur.

Nej til gelænder på trappen

Netop gelænderet har været genstand for en del debat, siden Skive Kommune første gang blev bedt om at fjerne det i 2011. Kommunen klagede over Slots- og Kulturstyrelsens afgørelse, men klagen blev afvist, og gelænderet blev derfor fjernet i 2014. 

I 2017 satte en gruppe furboere så gelænderet op igen. De mente, at det var for svært for dårligt gående at komme op på højen uden at have et gelænder at støtte sig til.

Men gravhøjen er fredet, og der må derfor ikke opsættes et gelænder uden en særlig dispensation. 

Skive Kommune har flere gange ansøgt om lov til at beholde gelænderet, men kommunen har fået afslag og har derfor været nødt til at fjerne gelænderet igen. Men hver gang det er blevet fjernet, har øens såkaldte "gelænderbande" sat det op igen. 

Tilladelse til ny trappe

I juli godkendte Slots- og Kulturstyrelsen så en ansøgning om en ny og bredere trappe på gravhøjen. Den skulle eftersigende have plads til, at to personer kan gå ved siden af hinanden og dermed kan gangbesværede få en hjælpende hånd til at komme op på toppen af højen.

Godkendelsen vakte stor undren hos furboerne, der havde svært ved at se, hvordan en ny trappe kunne gøre mindre skade end et gelænder. 

- Jeg tror, det vil ødelægge højen mere, end hvis man reparerede den nuværende trappe og satte et gelænder på, sagde "gelænderbandens" talsmand, Anton Simonsen, dengang til TV MIDTVEST. 

Anton Simonsen er spændt på at se, hvordan den nye trappe bliver.
Anton Simonsen er spændt på at se, hvordan den nye trappe bliver.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Gelænderbanden lever videre

Mandag begyndte arbejdet med at erstatte den gamle trappe så - og Anton Simonsen er stadig ikke begejstret. 

- Jeg er meget skeptisk. Jeg synes ikke om det. Det gør jeg ikke. Jeg synes, at den bliver mere farlig - i hvert fald hvis der ikke kommer gelænder på, siger talsmanden for "gelænderbanden". 

Han mener, at afstanden mellem de nye trin bliver stor, og han forudser, at folk kan komme til skade, hvis de træder udenfor trappen. 

Kunne I finde på at sætte et gelænder op ved den nye trappe?

- Ja, det tror jeg faktisk. Men vi håber, at vi kan søge hos den nye kulturminister, og at der så måske kan gives tilladelse til et nyt gelænder, ellers må vi jo træde i funktion, siger Anton Simonsen. 

Arbejdet med at udskifte trappen bliver overvåget af museumsinspektøren på Museum Salling. Hun skal sikre, at der ikke bliver gjort for meget skade på højen under udskiftningen.

Ole Rudbech fra Skive Kommune forventer, at den nye trappe bliver færdig på onsdag.