Olsen Banden fejret i Ikast

50-året for udgivelsen af den første Olsen Banden-film blev markeret i Ikast med film, foredrag og fotoudstilling.

Olsen Banden
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVEST

For 50 år siden kunne danskerne for første gang stifte bekendtskab med de folkekære seriekriminelle Egon, Benny og Keld.

Det blev i dag fejret i Ikast, hvor Ikast Bibliotek havde kombineret en fernisering af en særudstillling om den berømte bande med en biograftur, hvor de nyeste Hollywood-film for en gangs skyld var skiftet ud med en god gammel klassiker. 

- Vi er hos et folkebibliotek. Derfor er det væsentligt at præsentere noget folkeligt, som har en god kvalitet, ellers ville vi ikke tage det op, fortalte Kim Kaulbach, der er eventkoordinator på Ikast-Brande Bibliotek.

I 1971 udkom filmen Olsen Banden i Jylland, og selvom banden aldrig kom til Ikast, så var det alligevel vigtigt for holdet bag filmene at bevæge sig ud i det danske landskab.

- Det er i Olsen Bandens ånd, at man ikke kun koncentrerer sig om København, og at man ikke kun finder sit publikum der, men at man breder det ud til hele Danmark, fortalte Christian Monggaard, der er filmredaktør på dagbladet Information.

Dengang solgte Olsen Banden i Jylland over over 338.000 billetter. Selom det i dag blev til en helt del færre, så var de 30 tilstedeværende godt underholdt af den næsten 50 år gamle film. 

- Olsen Banden kan jo altid noget specielt. Det er dansk filmskat, når det er bedst, sagde Tina Kronborg, der i dag deltog i fejringen af Olsen Bandens 50-års fødselsdag.

Biblioteket vil nu undersøge muligheden for at fotoudstillingen kan lånes ud til andre biblioteker. 

2:06
50-året for udgivelsen af den første Olsen Banden-film blev markeret i Ikast med film, foredrag og fotoudstilling.