Olieudslip i danske farvande halveret

På bare fem år er antallet af olieudslip i de danske farvande mere end halveret. En massiv indsats fra Søværnets Operative Kommando og 15000 sejlere har båret frugt.

Havmiljo.jpg

I 2006 startede Søværnets Operative Kommando en massiv indsats mod oliesynderne. Skærpet satellitovervågning og overflyvning med fly er to af midlerne. Men samtidig startede SOK "Stop Olien Kampagnen".

15000 danske sejlere har meldt sig som havmiljøvogtere. Når de er på vandet kigger de efter olieudslip og ringer til Søværnets Operative Kommando, hvis de ser noget. Det har haft en præventiv effekt overfor oliesynderne.

- Vi hører fra lodser, at de hører over radioen, at de også indbyrdes nævner den her kampagne. De advarer hinanden, og siger husk nu, at nu er I i danske farvande, og der har vi alle de her havmiljøvogtere, fortæller Birgitte Vangholm, som er daglig ansvarlig for "Stop Olien Kampagnen" hos SOK.

En holdningsændring

De danske sejlere får hver et flag med SOK's telefonnummer påtrykt. På den måde ved de lige præcis, hvad de skal gøre, hvis de ser et olieudslip.

Kampagnen har været med til at højne moralen blandt sejlerne.

- Man er mere bevidst om det der med miljøet. Både på vandet men også på land. Der er sket en meget stor holdningsændring de sidste fire til fem år synes jeg, siger Bent Jensen, der er sejler i Nykøbing. Endnu færre udslip

Søværnets Operative Kommando har ingen planer om at drosle indsatsen ned lige med det samme. Og kommandoen håber, at bringe antallet af olieudslip endnu længere ned.

- Tendensen har været ret klar de sidste fem til syv år. Og hvis tendensen fortsætter, så halverer vi hvert femte år, siger Axel Jensen, der er leder af Havmiljøelementet i Søværnets Operative Kommando.

Søværnets Operative Kommando brugte sidste år 2,5 millioner kroner på kampagnen.