Øget kontrol i Kina sænker minkpriserne

Kineserne har styrket indsatsen mod skattefusk og korruption, og det er en af årsagerne til, at prisen på dansk minkskind i december tog et ordentligt dyk

Det var et hårdt slag for de danske minkavlere, da priserne på skind ved den årlige decemberauktion faldt med 25 procent i forhold til sidste år.

I første omgang pegede eksperter på, at det var flere udenlandske avlere, et kunstigt højt prisniveau og en varm vinter i Kina, der var skyld i prisfaldet.

Men i branchen er det også en udbredt opfattelse, at det er mere ordnede skatteforhold i Kina der gør, at priserne nu er på retur.

- Det har længe været kendt, at nogle af kineserne har snydt lidt, når der skulle betales told. På den måde har de kunne give lidt mere for skindene. Men under de mere ordnede forhold, så bliver det sværere at snyde, og så kommer det til at gå ud over prisen på vores skind, fortæller minkavler Klaus Bruun fra Vridsted til Skive Folkeblad.

Mindre bestikkelse og korruption

Kopenhagen Fur, der står for at sælge skindene på de store auktioner, fortæller også, at der længe er blevet fiflet med de forskellige afgifter i Kina. Ofte er der stor forskel på, hvordan og hvor meget guvernørerne i de forskellige landområder kræver, når skindene kommer til landet.

- I Kina er skattevæsenet præget af mange tilfældigheder, og der er ingen regnskaber, som vi kender det i Danmark. Hele systemet er nærmest lavet til bestikkelse og korruption, hvor man skal forhandle sig frem en pris, siger adm. direktør i Kopenhagen Fur, Torben Nielsen, til Skive Folkeblad.

Men nu er der skiftet ud på nogle af de ledende politiske poster i Kina, og det betyder, at fokus i større grad er rettet mod at komme korruptionen til livs. Ved decemberauktionen i København havde Kina for eksempel for første gang i flere år toldkontrollanter på besøg.

- I mange år er der blevet solgt rigtig mange minkjakker til mænd i Kina. Det var højtstående politikere og embedsmænd, der fik jakkerne som gaver. De blev kaldt korruptionsjakker, men i takt med den øgede gennemsigtighed i landet er det marked nu brudt helt sammen, siger Torben Nielsen.

Han er dog sikker på, at den øgede kontrol i Kina vil styrke den danske minkbranche på længere sigt.