Østeuropæiske fællesskaber opblomstrer rundt om i landsdelen

Fællesskaber er udbredte blandt østeuropæere, der bosætter sig og arbejder i Danmark. Og det er godt. Både socialt og økonomisk.

2:40
Østeuropæiske gutter på udskiftningsbænken ser til, mens landsmænd og kammerater spiller fodbold i Sallingsund FC.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Når østeuropæere kommer til Danmark, kan det godt betyde en ensom tilværelse. I hvert fald i begyndelsen. Men for en østeuropæisk gruppe er fodbold i Sallingsund FC et godt sted at være sammen med andre.

- Nu har jeg 50 venner. For fire år siden havde jeg ingen, forklarer Viktor Paschenko. 

Han spiller ligesom så mange andre i den internationale afdeling i klubben.

- Man kommer ud og dyrker sport, og man bliver ikke genert på grund af sit sprog, eller fordi man er fremmed, siger Oleksandr Pryadko.

Og det er ikke kun i Salling, at østeuropæiske fællesskaber de seneste ti år er vokset. Også hos Aadum Idræts- og Ungdomsforening sydøst for Skjern mærker formand Jytte Bjørslev, at fællesskaberne vinder frem.

- Der er det lige meget, hvor lang tid de har været i landet. Om de er nytilkomne og ikke kan sproget eller ej. Ved at de har deres fælles sprog, har de noget socialt og godt ved det.

Og det giver faktisk også god mening på andre parametre end det sociale, at personer, der kommer hertil, finder sammen i fællesskaber med landsmænd.

Finder jobs, som matcher kompetencer

Anna Piil Damm er professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet. Hun forsker i, hvordan fællesskaberne påvirker integration, økonomi og arbejde.

- Etniske netværk fremmer integrationen på arbejdsmarkedet, fordi en del nye indvandrere finder deres første job via andre landsmænd, som allerede har et job.

- Vi kan se, at man faktisk tjener mere, hvis man bor et sted, hvor der er mange landsmænd. De finder et job, der bedre matcher deres kompetencer, siger hun til TV MIDTVEST.

Ifølge hende er der derfor gode argumenter for, at udlændinge bor i nærheden af deres landsmænd. Men de skal selvfølgelig ikke kun være sammen med landsmænd.

- Vi skal ikke være bange for, at indvandrere lærer andre indvandrere at kende via fodboldklubber og så videre, så længe man sørger for, at indvandrere også møder danskere i deres hverdag, uddyber hun.

Det sker da også, at de østeuropæiske gutter i Sallingsund FC spiller med danskere. For alle er velkomne på holdet.