Økonomisk bonus på vej til landsbylæger

En ny bonusordning skal gøre det mere attraktivt for praktiserende læger at slå sig ned i yderområderne i Danmark.

sophie.jpg

Regeringen vil lokke flere praktiserende læger til yderområderne ved at give dem en økonomisk bonus. Det nye tiltag blev i dag præsenteret på Venstres landsmøde i Herning, og det er en del af regeringens nye landdistriktspakke ”Vækst og udvikling i hele Danmark.”

- 187 millioner kroner kan ikke stå alene, og er heller ikke svaret på den store udfordring, vi står overfor. Men jeg tror, at ved at gøre noget særligt for de læger, vi gerne vil tiltrække og fastholde i landets yderområder, så giver det forhåbentlig også en effekt, siger Sophie Løhde, Sundheds- og ældreminister.

Men det er ikke kun økonomisk lokkemad, regeringen vil benytte sig af. Et helt nyt udvalg skal også hjælpe til med at løse lægeproblemerne i yderområderne.

- Vi nedsætter nu et nyt lægedækningsudvalg, hvor vi blandt andet inviterer de praktiserende læger med ombord til at komme med svarene til de løsninger, som vi har behov for fremadrettet, siger Sundheds- og ældreministeren.

Flere eksempler som i Skjern
I Skjern har man for år tilbage lavet et lægehus, som netop har haft fokus på at gøre det attraktivt at arbejde i området.
Susanne Krogsgaard er én af de yngre læger, der allerede er kommet til Vestjylland - uden en økonomisk gulerod.

- Så længe man er ung, og bor i en større by, så er det som om, at det med at flytte til yderområderne, det ligger bare ikke i hovedet af en, siger Susanne Krogsgaard.

Alligevel havnede hun for to år siden, som kompagnon i et lægehus i Skjern. Og det er eksempler som dem i Skjern, Sophie Løhde gerne vil have mange flere af.

Jeg har selv været i Skjern for at se, hvad man har gjort for at få etableret lægehuset. Men vi skal have flere gode eksempler, og vi skal gøre meget mere for, at alle danskere, uanset hvor man bor i landet, har adgang til sin egen praktiserende læge, siger Sophie Løhde, Sundheds- og ældreminister.

Bonusordningen lanceres i første omgang som et forsøg, som sundhedsminister Sophie Løhde sætter i søen og vil bruge 187 millioner kroner på de næste fire år. Foruden den vil regeringen også bruge 800 millioner kroner til etablering af nye lægehuse og nedsætte et lægedækningsudvalg, hvor praktiserende læger kan hjælpe med at løse problemet med manglen på læger i yderområderne.