Økologien slår rekord og redder mælkebønders økonomi

Mens mælkeprodukterne mister værdi, stiger efterspørgslen på økologiske mælkeprodukter.

160909maelk001.jpg

Økologisk mælk er blevet det nye hvide guld, som alle vil have fat i. Det skriver Politiken onsdag.
    
Mens mange konventionelle mælkeproducenter må lukke stalddøren for sidste gang på grund af en historisk lav mælkepris, er der stor efterspørgsel efter økologisk mælk i især Nordeuropa.
    
En økologisk mælkebonde i den største mejerikoncern, Arla, får i øjeblikket 3,40 kroner per kilo mælk. Det er 1,22 kroner mere, end en konventionel landmand får.
    
Forskellen er historisk stor. En økologisk landmand tjener i øjeblikket hele 56 procent mere end en konventionel landmand for den samme mængde mælk.
    
Det kan årligt betyde mellem en halv og en hel million kroner ekstra i kassen for en landmand, der skifter til økologi, afhængigt af omkostninger og størrelse.
    
- Både på europæisk og globalt plan er der en stor stigning i efterspørgslen efter økologisk mælk.
    
- Derfor har vi ikke længere et overskud af økologisk mælk i Danmark. Vi har derimod brug for mere økologisk mælk, siger Tomas Pietrangeli, direktør for Arla Foods i Danmark, til Politiken.
    
Efterspørgslen har fået Arla til at sætte et mål om at øge den økologiske produktion med 25 procent senest i 2017.
    
Koncernen er ejet af over 12.700 mælkebønder fra syv lande. I dag er der 203 danske økologiske landmænd blandt de omkring 2900 danske andelshavere i Arla. Men det tal stiger voldsomt i de kommende år.
    
Som et resultat af kampagnen for økologisk mælk har 50 konventionelle danske mælkeproducenter i Arla allerede nu givet tilsagn om at lægge om til økologisk produktion.
    
/ritzau/