Nyt stort plejehjem åbner, men et andet må lukke

Pårørende til beboere på et plejehjem i Viborg Kommune er bekymrede. Kommunen tvinger dog ikke nogen til at flytte, siger byrådsmedlem.

Pia Månssons mor bor på det nu lukningstruede plejehjem Overlundgården.
Pia Månssons mor bor på det nu lukningstruede plejehjem Overlundgården.
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

I dag var der åbent hus på det nye plejecenter Banebo i Viborg, og nogle besøgene var mere nysgerrige end andre.

En af dem var Pia Månsson.

Hun er næstformand for bruger- og pårørenderådet på plejehjemmet Overlundgården. Et plejehjem der er alvorligt lukningstruet, når Banebo om få måneder åbner dørene.

Viborg Kommune har nemlig i forvejen for mange plejehjemspladser, og det kan lukke plejehjemmet, sådan at det nye kan blive fyldt op med beboere. Det scenarie ser Pia Månsson ikke frem til.

- Det er jeg forfærdeligt ked af. Jeg har min mor deroppe. Hun er 95 år og dement, forklarer hun.

Få skrevet op

Indtil videre er der kun skrevet 16 personer op til det nye Banebo, der har plads til 67 beboere, og så har de 33 ældreboliger.

- Vi arbejder på at flytte Overlundgården herned. Det er simpelthen planen, for ellers er vi nødt til at gå ud igen og kigge på andre muligheder, og dem har jeg ikke lige i ærmet, siger formanden for Ældre- og Aktivitetsudvalget i Viborg Kommune, Lone Langballe.

Kommunen har ingen planer om at tvinge nogen til at flytte, men Overlundgården vil stille og roligt blive tømt for beboere og personale. For de holder fast i, at Banebo er et bedre tilbud, hvor de nyeste løsninger er tænkt ind.

Overlundgården står til snart at blive lukket.
Overlundgården står til snart at blive lukket.
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Åbner til september

For at gøre overgangen så let som muligt, vil lederen af Overlundgården også blive leder for det nye plejehjem, ligesom noget af personalet vil flytte med til det nye.

Men selvom kommunen også lokker med flyttehjælp og nye boliger, så har dagens rundvisning ikke fået Pia Månsson til at ændre holdning.

- Hvis jeg kunne ønske, så ville jeg gerne have, at kommunen trak beslutningen tilbage, men det tror jeg er fuldstændigt utopisk. Jeg er sikker på, at de lukker Overlundgården, og det måske ender med, at alle de gamle bliver flyttet, siger hun.

Ifølge planen kan de første beboere begynde at flytte ind på Banebo til september.

2:13
Se hele indslaget her.