Nyt projekt skal gøre fiskeskind til god forretning

Et nyt projekt mellem DTU og en vestjysk virksomhed skal undersøge, om fiskeskind kan blive en god forretning.

Fiskeskind er i dag et biprodukt med lav værdi hos fiskeindustrien. Nu skal et forskningsprojekt gøre det til en god forretning. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Fiskeskind er i dag et biprodukt fra fiskeindustrien. Et nyt projekt mellem Danmarks Tekniske Institut, Teknologisk Institut og en række fiskerivirksomheder skal reducere spild ved at omdanne fiskeskind til højværdiingredienser som fiskegelatine, ingredienser i hudplejeprodukter og sunde snacks som fiskechips. 
    
-  Når der i dag ikke er produktion af fiskegelatine eller fiskechips i Danmark, skal der tilføres ny viden til virksomhederne i forhold til nye processeringstrin. Vi har længe haft fokus på udnyttelsen af sidestrømme sammen med den danske fiskeri- og fødevareindustri. Vi ser frem til at gøre denne erfaring gældende også i dette fiskeskindsprojekt og bidrage til realiseringen af det forretningsmæssige potentiale - så er spildprodukt kan blive til et højværdiprodukt, siger seniorkonsulent Karin Loft Eybye, Teknologisk Institut.

Læs også Søstjernefabrik: Nu bliver første spadestik endelig taget

Helt nye markedsmuligheder

I projektet bruges koldtvandsfisk som torsk og mørksej, hvor restprodukterne typisk udgør op til 40 procent. Markedet for fiskegelatine er i dag begrænset, men forventes at stige i de kommende år grundet kulturelle og livsstilsbegrundede ønsker hos forbrugere. Danish Fish Protein i Højmark er én af virksomhedspartnerne i projektet. Her arbejder direktør Greta Jakobsen allerede med fiskeskind som en råvare.
    
- Vi har en strategi om at udvikle vidensbaserede produkter af høj kvalitet. Via dette projekt forventer vi at få udviklet en proces og råvarer til 1-2 applikationer. DTU byder ind med den forskningsmæssige baggrund om karakteriseringen, mens Teknologisk Institut bidrager med applikationsudviklingen. På den måde forventer jeg, at der skabes stor, konkret værdi i projektet, udtaler Greta Jakobsen, Direktør ved Danish Fish Protein.
    
Udover fødevarer som fiskechips forventer Danish Fish Protein et potentiale indenfor olie- og hudplejeprodukter.

Fakta om projektet

  • Projektet er støttet fra Grønt Udviklings- og Demonstrations Program, GUDP under Fødevareministeriet
  • Projektet løber fra 1. februar 2018 og tre år frem
  • Deltagere i projektet: Eurofish International Organisation, Pandalus A/S, P. Taabbel & Co. A/S, Bioceval A/S, Danish Fish Protein (Hoejmark Group A/S), Danmarks Tekniske Universitet og Teknologisk Institut.

Læs også Efter dødsulykker: Fiskere skærper sikkerheden