Nyt projekt: Antibiotika skal ud af danske svinestalde

Million-projekt skal sikre forbrugerne medicinfrit svinekød

En nyt projekt skal nu mindske behovet for antibiotika i de danske svinestalde, og samtidig efterkomme forbrugernes ønske om svinekød produceret uden brug af medicin.

Det er Miljø- og Fødevareministeriet der skyder 12,5  millioner kroner i projektet, som skal sikre mere viden om hvordan grisene kan opdrættes uden brug af antibiotika.

- Jeg er meget optaget af at få bragt forbruget af antibiotika i danske svineproduktion ned, konstaterer miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Flere initiativer

Ministeren peger på, at regeringen tidligere har sat initiativer i gang for at dæmme op for husdyr-MRSA. 

- Med dette projekt tager vi et vigtigt skridt på vejen mod at kunne opdrætte flere svin, helt uden brug af antibiotika, siger Esben Lunde Larsen.

Million-projektet skal drives af Danish Crown i samarbejde med en række aktører fra branchen. Målet er, at der i 2021 er 1,5 millioner grise, der bliver opdrættet helt uden brug af antibiotika.

OUA-grise

Der produceres i dag 17 millioner slagtesvin om året, og Danmark er blandt de lande i EU, der bruger mindst antibiotika i svinestaldene. Forbruget af antibiotika fører til dannelse af resistente bakterier.

Danish Crown startede for to et halvt år siden, de første forsøg med opdræt af grise uden brug af antibiotika. De såkaldte OUA-grise (Opdrættet Uden Antibiotika)

Allerede i år vil slagteri-giganten nå op på at slage i nærheden af 200.000 OUA-grise.