Nyt lovforslag skal bevare den lukkede kongekrone

Nu kommer der måske en løsning for de mange kroer, der ønsker at bruge den lukkede krone.

Kongekrone på Grønhøj Kro

"Den sunde fornuft sejrer", sådan skriver Kristian Pihl Lorentzen (V) i en pressemeddelelse. Nu skal et lovforslag til høring, der skal lovliggøre de danske kroers brug af den lukkede kongekrone. 

De seneste måneder har de danske kroer fyldt meget i medierne. Kroer som Grønhøj Kro, Pårup Kro, Mønsted Kro, Sevel Kro og Hvidsten Kro bærer betegnelsen "Kongelig priviligeret kro", og de bruger derfor den lukkede kongekrone. Selvom kroerne har båret kronen i årevis uden problemer, så var der pludselig i 2015 bøderegn til mange af kroerne, fordi brugen af den lukkede krone rent faktisk ikke var lovlig. 

Grotesk situation 

Situationen var så grotesk, at Kristian Pihl Lorentzen gik i tæt dialog med kulturminister Bertel Haarder. Dialogen resulterer nu måske i en løsning. Bertel Haarder fremsætter et lovforslag, som skal frede kongekronerne på de kongeligt privilegerede kroer.

- Dermed sejrer den sunde fornuft, og vi kan bruge kræfterne på noget langt mere konstruktivt og fremadrettet end at drive klapjagt på hårdtarbejdende kromænd, skriver Kristian Pihl Lorentzen i pressemeddelelsen. 

Lovforslaget vedrører de 113 kroer, der historisk set bærer betegnelsen "Kongelig priviligeret kro". 

Lovudkastet sendes i høring i den kommende uge og forventes vedtaget i maj 2016. 

 

1:04