Nyt liv i tomme bygninger: Ildsjæle skal huske økonomien

Landsbyforsker vil minde ildsjæle om, at de skal tænke over penge til driften, når de overtager billige bygninger fra kommunen.

Thyland Efterskole er en af de mange bygninger, der står tomme.
Thyland Efterskole er en af de mange bygninger, der står tomme.
Foto: TV MIDTVEST

Lukkede skoler, plejehjem og rådhusbygninger kan blive et åbent sår i mindre byer, hvis de står tomme og forfalder.

Når lokale ildsjæle overtager en bygning fra kommunen, skal de også sikre sig, at de har penge til driften bagefter. Det bliver tit overset i euforien over de nye muligheder. Det mener landsbyforsker og byplanlægger Jørgen Møller fra Aalborg Universitet.

- En af de store udfordringer er at have fuldstændigt styr på, dels hvor store driftsudgifterne bliver og dels, hvem der har ansvaret for, at der også er penge i kassen til at betale dem med, siger Jørgen Møller til DR Midt & Vest.

Hvis en kommune har ladet en lokal borgergruppe overtage en lukket, kommunal bygning til for eksempel 1 krone, bør kommunen garantere et vist beløb til de løbende udgifter som varme, lys og vedligeholdelse, i hvert fald de første år, mener landsbyforskeren.

Hjerm kan holde varmen

Et helt aktuelt eksempel findes i Hjerm ved Struer. Her er en lokal gruppe ildsjæle ved at købe det lukkede plejehjem Solglimt, som de vil rive ned. På grunden vil de etablere en plads til fritidsaktiviteter.

Frygten var, at de ville løbe tør for penge, før nedrivningen var gennemført. Men det kommer ikke til at ske, lover formand for Hjermhallen og arbejdsgruppen Erik Jensen.

- Vi har kigget i økonomien for Hjermhallen og kan se, at hvis vi ikke kan skaffe penge nok fra fonde og puljer, kan vi klare det over hallens økonomi, siger Erik Jensen til DR Midt & Vest.

Mange tomme bygninger

I Vestjylland er der mange eksempler på tomme bygninger, der skal have nyt liv. Thylands Idrætsefterskole er sat til salg efter konkurs. I Durup i Salling står det gamle rådhus tomt, og i Stadil ved Ringkøbing skal det lukkede plejehjem lejes ud til turister.

I Thyborøn finder man et eksempel på, hvordan lukkede bygninger kan udnyttes. Her blev nøglen drejet om i det lokale rådhus i forbindelse med kommunalreformen. Rådhuset huser nu Fiskeriskolen. I byrådssalen sidder eleverne og studerer søkort og lærer navigation, og de gamle sagsbehandlerkontorer er i dag indrettet til værelser for de elever, der kommer langvejs fra.