Nyt kort: Her bor Michelin-leverandørerne

Landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer vil hylde leverandørerne bag Michelin-restauranterne. Fire leverandører bor her i landsdelen.

Geranium i København fik i 2016 tre af de eftertragtede Michelin-stjerner. Michelin-restauranternes leverandører skal også fejres, mener Landbrug & Fødevarer.  foto: Keld Navntoft/ Scanpix
Geranium i København fik i 2016 tre af de eftertragtede Michelin-stjerner. Michelin-restauranternes leverandører skal også fejres, mener Landbrug & Fødevarer. foto: Keld Navntoft/ Scanpix

På mandag uddeler madguiden Michelin sine stjerner i Danmark igen. De senere år er det blevet et større tilløbsstykke, når danske restauranter får michelin-stjerne. Landbrug & Fødevarer vil nu også hylde leverandørerne bag de danske restauranter. 

- Vi har sat os for at udbygge det gastronomiske Danmarkskort. For hvor der ligger en Michelin-restaurant, er der typisk også lokale råvareleverandører, der kan lave fødevarer i absolut verdensklasse. De landmænd vil vi gerne være med til at hylde, siger Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

Der er ikke mange prikker i Midt- og Vestjylland på leverandørernes Michelinkort. I alt har Landbrug & Fødevarer registreret fire leverandører. Axel Månsson, Henrik Sundgaard i Ørnhøj, Vestergaard Naturmælk fra Kjellerup og Gothenborg i Them.

Se hele kortet her 

- Jeg håber, vi med kortet kan være med til at skabe øget lokal stolthed over de dygtige landmænd rundt omkring i landet. Måske kan man endda køre forbi sin lokale landmand og købe Michelin-gulerødder eller Michelin-kød, så man derhjemme kan få lidt af stjernedrysset på sin egen middagstallerken, siger Karen Hækkerup.

Stolt producent

Henrik Sundgaard fra Ørnhøj er en af producenterne. På gården producerer han mælk til osten 'Kry', der bliver solgt på flere michelin-restauranter. 

- Det specielle ved den er, at den ikke er varmebehandlet. Det er rå mælk, der bliver brugt til at lave osten, kan man sige. Det har ikke været lovligt i Danmark i mange år, men nu er det blevet lovligt igen. Det  giver en helt anden smag, når man får lov at beholde nogle af de naturlige bakterier i osten, siger Henrik Sundgaard.  

Det er ikke kun i køkkenet, at michelin-stjerner bliver skabt. Også i staldene og på markerne i dansk landbrug. Landbrug og Fødevarer vil hylde Michelin-leverandørerne med nyt gastronomisk danmarkskort.
Det er ikke kun i køkkenet, at michelin-stjerner bliver skabt. Også i staldene og på markerne i dansk landbrug. Landbrug og Fødevarer vil hylde Michelin-leverandørerne med nyt gastronomisk danmarkskort.

Henrik Sundgaard er stolt og tilfreds med at også producenterne nu får en stjerne på et kort. 

- Jeg synes jo, det er hele vejen op, vi skal være gode. Hvis ikke vi er gode, så kan de heller ikke være gode i den anden ende. Kæden falder af, hvis vi ikke alle sammen er gode, siger Henrik Sundgaard 

- Jeg er selv stolt af, at vi er på kortet. Men jeg synes også, det er et skulderklap til de butikker og restauranter som vil gøre noget særligt ud af tingene. Det er kvalitet og oplevelse, og det kan jeg ret godt lide, siger Henrik Sundgaard.    
 

4:38
Michelin-stjernerne er eftertragtede. Vi har tidligere sendt dette program om kokken Wassim Hallals kamp for at komme i det fine selskab: Han har i mange år kæmpet for en særlig stjerne. Faktisk siden han vendte rødspætter som elev på Hotel Limfjorden i Thisted. I sidste uge lykkedes det for Wassim Hallal fra Vesløs at få den eftertragtede Michelin-stjerne