Nyt forsøg: Gør Skjern Å til nationalpark

Folketinget droppede sidste år planerne om en nationalpark ved Skjern Å - nu vil lokale politikere og turistfolk have ideen genoplivet.

To lokale politikere gør nu et nyt forsøg på at få en nationalpark ved Skjern Å.

Den radikale Johs Poulsen fra Herning Kommune og SF´eren Niels Rasmussen fra Ringkøbing-Skjern er enige om, at det var en stor skam, at planerne om en nationalpark blev droppet sidste år. De vil tage sagen på dagsordenen i de to byråd efter kommunalvalget.

- Jeg tror, at der er stor opbakning i befolkningen til det her projekt. Så jeg synes, at det skal prøves, siger Niels Rasmussen.

Johs Poulsen peger på, at man blandt andet i Thy har rigtig gode erfaringer med en nationalpark - og at området ved Skjern Å er oplagt.

- Da jeg sad i Folketinget og var med til at prioritere de fem første nationalparker, var alle enige om, at Skjern Å var blandt de allerbedste områder i Danmark. Så i virkeligheden handler det kun om at komme i gang, siger han.

Ida Auken: Kræver bred lokal opbakning

Miljøminister Ida Auken siger, at det kan blive vanskeligt at få Skjern Å med i puljen igen, fordi planerne tidligere blev skudt ned, da partierne i forligskredsen ikke kunne blive enige.

- Men hvis alle lokale kræfter, både lodsejere og naturfolk, kan blive enige om et nyt flot projekt, kan de jo komme med det til forligskredsen. Så må vi se, om vi i samlet flok kan tage det tilbage på bordet, siger Ida Auken.

Johs Poulsen fortæller, at Herning Kommune tidligere har opfordret naboerne i Ringkøbing-Skjern til at sende en fælles henvendelse til ministeren.

- Men det ønskede Ringkøbing-Skjerns borgmester Iver Enevoldsen ikke, og det synes jeg er ærgerligt. Det er mærkeligt, at han synes, at Ringkøbing-Skjern har råd til at sige nej til 8-10 millioner kroner fra staten hvert eneste år, siger Johs Poulsen.

Købmand: Stor effekt

Iver Enevoldsen afviser kritikken. Han siger, at han gerne vil have en nationalpark - men han kan kun gå ind for det oprindelige forslag, som landbruget havde nikket ja til. Det forslag blev ikke vedtaget i Folketinget, og derfor mener han ikke, at Ringkøbing-Skjern Kommune kan gøre mere.

Købmanden i Søndervig, Keld Hansen der lige nu arbejder på at etablere en kæmpe feriepark med Danmarks største badeland, opfordrer dog Enevoldsen og de andre byrådspolitikere til at gøre forsøget.

- En nationalpark vil gavne hele området. Vi kan jo se, hvordan utrolig stor effekt Nationalpark Thy har haft. Vi vil kunne gøre nøjagtigt det samme - måske endda endnu bedre - i det her område, siger Keld Hansen.

03:47 Luk video